RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шекспір та планета українців: культурні події серпня, які варто відвідати

Незважаючи на війну, киянам та гостям столиці є де взяти позитиву

Незважаючи на війну, киянам та гостям столиці є де взяти позитиву Планета українців Фото: vechirniy.kyiv.ua

Повномасштабна війна не зупинила культурне життя в столиці, а навпаки – розвинула його. "Апостроф" розповідає про найцікавіші події у Києві у серпні, які можуть додати позитивного настрою у цей важкий для України час.

Онлайн-Шекспір

А ви давно дивились вистави за Шекспіром? Може, скажете, це нецікаво, бо асоціюється зі шкільною програмою. Але театрали іншої думки. Вони ладні оживити твори класика так, що ті зазвучать в наших реаліях по новому, і актуальності їх не буде межі. Принаймні актори британського театру "Батерфляй" - серед яких є й уродженці України - вміють привернути увагу до творів класика так, щоб зрозуміти: це цікаво і злободенно.

7 серпня о 21:00 можна подивитись стрім-виставу "Сон літньої ночі" за п’єсою Вільяма Шекспіра. Ця незвична вистава цікава тим, що актори грають наживо з різних куточків світу в онлайн-режимі. У виставі, зокрема, задіяні актори Київського академічного театру "Колесо". Виставу створили українські актори та режисери, які в цей час перебувають за кордоном.

Унікальність заходу в тому, що актори грають наживо з різних куточків світу в онлайн-режимі. Тривалість стрім-вистави – 90 хвилин. Спектакль транслюватиметься українською мовою з англійськими субтитрами.

Виставка про наші відчуття

Що робить Мистецький Арсенал, поки рашисти запускають ракети на наші землі? Розповідає про наші відчуття. Виставка-рефлексія розпочалась у Мистецькому Арсеналі ще в червні, але якщо хтось не встиг її передивитись – вона діятиме до 21 серпня. Відрефлексувати разом із колективом локації можна буде, наприклад, переглянувши відео, що супроводжує виставку.

Загалом кожному корисно знайти безпечний куточок у своїй реальності – і чому б не мистецтво? Експозиція так і називається – "Виставка про наші відчуття". Вона запрошує пригадати та поміркувати про щось важливе, поки летять кулі та ракети.

До речі, організатори виставки подбали про безпеку – і пообіцяли, що квиток на виставку, яку перервала повітряна тривога, буде дійсний і наступного разу.

До речі, 28 липня відбулась онлайн-розмова "Архівування мистецтва в часи війни. Навіщо ми це робимо?". Розмова є частиною програми проекту "Україна в огні" — художньої ініціативи від Лабораторії сучасного мистецтва "Мала галерея Мистецького арсеналу".

Безпечне кіно

Попри війну кіно працює. Відволіктись від тяжкої реальності в кінозалі пропонує зокрема один з найвідоміших кінотеатрів столиці "Жовтень". Транслюються фільми з прокату, але за наявності повітряної тривоги глядач може перенести сеанс на інший день. Зокрема, пропонуються безкоштовні сеанси для вимушених переселенців, які зареєструвались у Києві та Київській області

Штучний інтелект

Потішити своє візуальне сприйняття можна й у Виставковому центрі. Там із 30 липня відкрився арт-проект "Галерея нереальних історій".У виставки незвичний автор – штучний інтелект. Він зобразив історії відвідувачів у картинах, кожна з яких присвячена певній локації: урбан-парк, оранжерея та інші.

Всього експонується понад 20 робіт. Відвідувачі впізнають у картинах такі мистецькі напрями, як імпресіонізм, експресіонізм, фовізм, примітивізм тощо.

Борис Джонсон

До 14 серпня можна завітати до Музея Києва на цікаву виставку авторства івано-франківського художника Романа Бончука. Художник експонує картини, які він створив після початку повномасштабної війни. В них автор зобразив усю біль, драму, любов та ненависть, що відчував і відчуває кожен українець.

Згодом сформувались цілі серії: "Мегасталь" про "Азовсталь", "Непереможні" про політичних гравців, "Свобода, дарована творцем". Є й "Параноя мордору" - алюзії на твори відомих митців, як-от Бекона, Ваг Гога тощо.

Окремий цикл – відомі люди. Тут і Зеленський, і Байден, і Джонсон, і Дуда, і Арестович, і навіть Шон Пенн. Є в роботах художника і Тарас Шевченко зі зброєю, і відсилки до Бучі.

Ватники-прибульці

На відміну від свого колеги, художник Андрій Клименко створив свою актуальну колекцію за півроку до вторгнення. Його твори пронизані космічною тематикою, вплетеною в психоделічний арт. Серія картин-фентезі розповідає про планету українців під назвою "Миргород", куди небажаними гостями прибули ватники. Космічні кораблі ватників нагадують архітектуру Кремля, а самі ватники мають роздвоєну голову.

Друга серія робіт носить назву "Онлайнери" та зображує істот із комп’ютерами замість голів.

Подивитись на оригінальний digital art можна в Національному музеї медицини.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму