Культура

Потаємний бік Тичини і незвичайна історія Майдану: цікаві події вересня, які варто відвідати

Перший місяць осені багатий на цікаві культурні події

У музеї-квартирі Павла Тичини пройде виставка "Київ надихає" Фото: edu.ua

Столиця України довела, що в умовах воєнного стану культура не зупиняється, а набуває ще більш інтенсивних рухів. Війна стала поштовхом для переосмислення, рушієм нових ідей та центральною темою багатьох івентів. Але для тих, хто хоче відволіктись від суворих реалій, теж є варіанти проведення дозвілля. "Апостроф" зібрав найцікавіші з них, що відбудуться у перший місяць осінньої пори.

Виставка "Київ надихає"

Місце проведення: Музей-квартира П. Г. Тичини, вулиця Терещенківська, 5

Час проведення: до 12 вересня

Виявляється, Павло Тичина писав не лише вірші, а й картини. Зокрема, оспівував кохане місто Київ. Так, наприклад у вірші "Золотий гомін" він написав: "Вогнем схопився Київ у творчій високості". У творі йдеться про відродження України у 1917 році. На виставці, приуроченій 31-й річниці Незалежності України, можна буде побачити, як Тичина передав у фарбах місто свого натхнення.

Окрім творів Павла Григоровича, виставку прикрасять картини інших українських художників – Олексія Шовкуненка, Олександра Сиротенка, Володимира Заболотного та Олександра Вовка. Всі експонати присвячені Києву, і поряд із живописними роботами - естампи відомих українських графіків з альбому "Києву 1500 років".

Виставка просто неба "Мальована історія Майдану"

Місце проведення: Майдан Незалежності

Час проведення: постійно діюча

Національний музей Революції Гідності представить вуличну виставку на основі сюжету графічного роману Олександра Ком’яхова "ТАТО". Це художній сюжет, що був створений під впливом задокументованих подій на Майдані. Через історію київської сім’ї виставка розповідає про ключові етапи Революції Гідності. Анотації з історичними екскурсами та фактами, хронологія подій, ілюстративний супровід дозволять зануритись у контекст Майдану, краще зрозуміти хід його історії. Герої твору долають усі ті ж випробування, що лягли на долю учасників Революції Гідності.

Автор із документальною точністю відтворив усі деталі тих часів – перебіг подій, архітектура наметового містечка, усі обставини, що супроводжували події на Майдані. Олександр Ком’яхов і сам добре їх пам’ятає, бо теж тут був. Але при створенні роману працював з архівом і консультувався з очевидцями для більшої достовірності. Сама виставка буде приурочена Дню Гідності та Свободи.

Олександр Ком’яхов — український ілюстратор і коміксмейкер із київської родини художників. Ілюструє книжки, підручники, періодичні видання, анімацію, настільні ігри, кіно тощо. Був художником та куратором багатьох культурно-освітніх проектів, співпрацював із НХМУ, Мистецьким Арсеналом, "Лікбез історичний фронт", із фондом “Повернись живим”, Національним музеєм Революції Гідності. Співзасновник освітніх спільнот "Ілюстрактор" та Comicsoda. Засновник проекту Ukrainika, присвяченого популяризації мілітарної історії. Зараз працює над створенням ілюстрацій та графічної прози.

Senin. Харків – Залізобетон

Місце проведення: Український Простір Інтеліґенція, вулиця Воздвиженська, 60В

Час проведення: 10 вересня, о 18:00

Харківський поет і музикант Іван Сенін вирушає у благодійний тур по Україні і завітає до столиці. Привезе з собою вірші й пісні про воєнний залізобетонний Харків.

Іван Сенін - поет і музикант, координатор харківської резиденції "Слово", учасник і організатор різноманітних мистецьких і культурних подій і фестивалів. Один з тих, хто з самого початку повномасштабного вторгнення тримає культурну оборону у Харкові.

Також на заході буде спеціальна гостя – Тетяна Власова. Її знають як лідерку рок-гурту VLASNA, а поза тим Тетяна є продюсеркою літературно-мистецького проекту "ІншіВірші", а також PR директоркою Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноакадемії.

Потрапити на подію можна буде за донат, який піде па потреби ССО "Азов" - Харків.

SMILE WANTED FEST

Місце проведення: Арт-завод Платформа

Час проведення: 3 вересня

Гарної музики багато не буває, тим паче, якщо вона українська. Це благодійний фестиваль: квиток обійдеться у 400 грн, і ці кошти підуть на мобільну стоматологію для ЗСУ, переселенців та мешканців пошкодженої інфраструктури країни.

У фестивалі візьмуть участь гурт Скрябін, Анна Трінчер, ХАС, AVIATOR, Юлія Рознен, Сергій Мироненко та MAD HEADS. Буде також і спеціальний гість - PROBASS & HARDІ. Поза музикою можна буде розважитись на квестах, майстер-класах, лотереях, зарядитись позитивом від ведучих. Ініціатор заходу – благодійний фонд "Трушна перемога".

Давид Черкаський та його друзі. Спогади та перегляд фільму "Зірка Давида Черкаського"

Місце проведення: Будинок Кіно, вулиця Саксаганського, 6

Час проведення: 13 вересня, о 17:30

Давид Черкаський – видатний український аніматор. На його мультсеріалах, серед яких "Острів скарбів" та "Пригоди капітана Врунгеля", виросло декілька поколінь. 23 серпня було 90 років від дня народження митця, і кілька заходів буде приурочено цьому ювілею. Зокрема, можна буде подивитись документальний фільм про життя та творчість режисера, який навіть не мав відповідної освіти, але натомість у своїй професії був справжнім маестро і натхненником. Ведучим вечора буде актор Віктор Андрієнко, який вважає режисера своїм другим батьком. Чимало цікавих спогадів можна буде почути й від інших відомих осіб.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Выставка, открывшаяся в музее истории Киева, стала первым шагом в создании музея украинского авангардизма