RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка є першим кроком створення першого в світі музею авангарду

Виставка є першим кроком створення першого в світі музею авангарду Фото:

Чи вчасно тепер, коли йде велика війна з Росією, думати про культуру? Перед київськими митцями таке питання не стоїть. Вони вважають, що саме зараз, під час російської навали, треба повертати своє, а саме - український авангард. У середу, 20 грудня в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва відбудбулась історична подія, відкрито виставку "Український авангард. Еволюція. Поповнення колекції", на якій представлено 30 робіт видатних українських художників-авангардистів. Детальніше про цю подію, розказує "Апостроф".

Мало кому відомо, але одним із першоджерел авангарду стала Україна. Саме українці за походженням чи за самосвідомістю, за вихованням чи освітою виявилися легендарними піонерами у світовому мистецтві. Номер один у цьому списку – киянин Казимир Малевич. Серед піонерів Володимир Татлін, Олександр Богомазов, Василь Єрмилов, Олександра Екстер.

"Авангард став найпотужнішою «культурною революцією» в історії світового мистецтва, яка вплинула на розвиток усіх сфер людського життя: образотворчого мистецтва, кіно, музики, архітектури, дизайну, літератури, - каже в коментарі "Апострофу" генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова, - Окрім самого відомого авангардиста Казимира Малевича треба звернути увагу на Олександра Архипенко – засновника кубізму в скульптурі, піонера скульптурного живопису, феномен якого базується під враженням рідної землі: магією трипільської культури, архаїкою половецьких статуй, мозаїк Софії Київської, рельєфів Михайлівського Золотоверхого собору, кольорами селянської кераміки".

Читайте також: На Софійській площі в Києві запалили головну ялинку країни: фото і відео

Але імена багатьох українських авангардистів невідомі широкому загалу, тому, що український авангард був знищений фізично і морально режимом Сталіна у 30-ті роки ХХ століття. Та авангард вижив, і вже після смерті радянського тиранау 1960-ті роки почався його ренесанс, який називають другою хвилею. Третя хвиля українського авангарду з’явилась наприкінці існування Радянського Союзу у кінці 1980 -х – початку 1990-тих років. А початком четвертої хвилі, стали події початку ХХІ століття – створення незалежної України та три українські революції (на Граніті, Померанчева та Гідності).

Ідея зібрати колекцію українського авангарду, а потім створити музей належить видавцю, галеристу і колекціонеру Юрію Комелькову. Саме пан Юрій і став рушійною силою, завдяки якій і була створена експозиція до якої увійшли 30 робіт сучасних але вже відомих авангардистів.

Експозиція виставки

"Так сталось, що авангардні роботи опинились у різних музеях та приватних колекціях, - каже "Апострофу" Юрій Комельков, - Тому нам прийшлось домовлятись з цими музеями і людьми, і вони погодились надати роботи з своїх колекцій для цієї виставки, бо довірять нам".

Як сказала на відкритті виставки заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, створити експозицію допомогли меценати, і кошти з бюджету на це не пішли. А створити майбутній музей авангарду планується без шкоди іншим музеям Києва де є такі роботи.

Головним принципом функціонування майбутнього музею буде трикутник “Музей – колекціонер – художник”. З цією метою вже створена громадська організація «Музей авангарду», яку очолив Юрій Комельков.

Головним науковим консультантом створення музею став мистецтвознавець, всесвітньо відомий фахівець з українського авангарду, почесний академік НАМ України Дмитро Горбачов.

Експозиція виставки

Юрій Комельков дав "Апострофу" коротке інтерв’ю.

- Пане Юрію, чому ви загорілись ідеєю створити музей українського авангарду?

- По-перше, авангард став найбільшою світовою революцією, яка вплинула на всі напрямки мистецтва: кіно, театр, літературу, образотворче мистецтво, архітектуру, на побут. Під впливом авангарду змінилась побутова техніка. І до цього причетна Україна. Україна має право назвати себе Батьківщиною авангарду, бо впливовіші авангардисти світу, це в першу чергу українці і половину з них кияни. По-друге, я узнав, що в світі не існує жодного музею авангарду. І це для мене було відкриттям. Тому створити такий музей дуже важлива місія.

- Чому ви вирішили, що музей треба створити от саме зараз, під час великої війни?

- Знаєте, це питання не стільки до мене, скільки до київської влади. Я був здивований, коли влада Києва провела таку стратегічну сесію і підняла питання розвитку культури міста Києва на наступні три роки. Я тоді спитав: "А чи дійсно ви хочете щось створювати?". І мені відповіли: "Так. Хочемо". Тоді я запропонував свій проект. І сьогодні вже перший крок зроблено.

- Оскільки наш авангард постійно знищували, то люди про нього не знали і не розуміють, що це таке. Як ви думаєте популяризувати у суспільстві цей вид мистецтва?

- Ми, окрім музею, задумали ще зробити книжку з такою ж назвою: "Український авангард: Еволюція". Крім цього, також будемо робити постійні виставкові проекти за участю музеїв-партнерів. Будемо також розмовляти з міністерством освіти, щоб про авангард написали у підручниках для школярів, бо якщо в підручники ці імена не попадуть, то про них і не будуть знати. Ну і, звичайно, популяризація у світі. І вона вже йде. Так співпало, що якраз зараз проходить по Європі величезний тур українського авангарду "Український модернізм". Проект був уже в Мадриді, в Кьольні, в Брюселі, потім їде у Відень, а потім в Лондон. Найбільше враження створив там наш театральний авангард.

- Нехай дорога музею буде потужною і щасливою.

- Я певен, що саме так і буде.

Виставка "Український авангард. Еволюція. Поповнення колекції" триватиме з 21 грудня 2023 по 07 січня 2024 року. Тож, всім киянам та гостям столиці варто сходити в Музей історії міста Києва та своїми очами побачити, як виглядає справжнє українське світове мистецтво.