RU  UA

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У PinchukArtCentre в Києві вкрали художню роботу: що це за витвір і хто його вкрав

PinchukArtCentre PinchukArtCentre Фото: PinchukArtCentre

Київська галерея PinchukArtCentre ввечері 18 червня повідомила про викрадення художньої роботи з поточної виставки.

Згідно із заявою, відповідне звернення галерея подала в поліцію.

«Попри те, що наші камери чітко зафіксували обличчя правопорушника, ми закликаємо його повернути роботу протягом 2 днів. Також зазначаємо, що відповідальність за таку крадіжку згідно частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України - від 5 до 8 років позбавлення волі», — сказано в повідомленні.

Яку саме художню роботу вкрали

Художниця Єва Поляк повідомила, що йдеться про роботу одеського андеграундного художника Андрія Лаврікова, також відомого як Борман (1975–2017) — «Бризки» (1 січня 2012 року).

«Одну якусь бризку с***дили. Він же кожну помістив у рамочку. І назвав латинською. Ця фотографія зроблена, коли він 1 січня після зустрічі нового року на Приморському бульварі прийшов із мішком. "Мистецтво, зроблене ногами"», — зазначила Поляк.

«Бризки» Андрія «Бормана» Лаврікова (1 січня 2012 року)Фото: facebook.com/lamat.lamat

Хто міг вкрасти цю художню роботу

18 червня на ютуб-каналі re:Animation rootS з’явилося відео, де чоловік, який називає себе Сергій Старковський, розповідає, що це він вкрав роботу Бормана з галереї PinchukArtCentre в Києві.

При цьому Сергій Старковський демонструє нібито цю роботу і каже, що він зараз з нею в Берліні, Німеччина.

«Ну що, привіт всім не вельми шановним поцінувачам сучасного мистецтва. Що, не вистачає вже вам роботи пензля Великого майстра Бормана Лаврікова Андрія Вікторовича, друга мого покійного? Так ось знайте, що марно ви шукаєте цю роботу в Україні. Ви що думали, що я десь в Берліні жебракую? Так ось маю зауважити, що ви помилялися. А я весь час був в Києві, шпигував за Центром сучасного мистецтва олігарха Пінчука і, скориставшись можливістю, с***див роботу Бормана. А потім, скориставшись схемою для ухилянтів, переплив річку Тису з цією роботою в зубах. І все, вже в Німеччині. Тому що Борман — він був мені винен гроші за траву ще з 2001 року. Тому це помста. Якщо ви сумніви мали, що ця робота в мене, то ось вона, в мене, Сергія Старковського в Німеччині, а не в олігарха Пінчука. Так що марно шукаєте, товариство. Слава Україні», — заявив Старковський.

Художня робота нібито Бормана і нібито викрадена в PinchukArtCentre Фото: re:Animation rootS

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму