RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

25 років без ліфта: як держава забула про особливих дітей

Проблемою ліфта зайнялися вже найвищі чини

Проблемою ліфта зайнялися вже найвищі чини Фото: Ярослава Тюпка / Апостроф

В Українському медичному центрі реабілітації дітей з ураженнями нервової системи МОЗ виникла дивна і абсурдна ситуація: вже багато років діти, яким важко або й не можливо самостійно пересуватися, не можуть піднятися на другий поверх будівлі ліфтом. А все через те, що чиновники майже 25 років не можуть знайти крайніх і запустити ліфт. МОЗ, якому належить центр, зайняло в цьому питанні позицію відстороненого спостерігача, а спроби запустити ліфт зусиллями заокеанських меценатів також не увінчалися успіхом. Коли ж запрацює ліфт для діточок з особливими потребами - з'ясовував "Апостроф".

Сходами на візку

У квітні на фейсбук-сторінці спільноти "Цар-пандус" з’явився пост, що наробив багато галасу: в Українському центрі реабілітації дітей з ураженнями нервової системи МОЗ немає ліфту. Батьки носять малечу на руках.

"Мені написали повідомлення й попросили висвітлити цю проблему, - розповідає "Апострофу" координатор спільноти "Цар-пандус" Олег Рівтін. – Раніше я про це не знав. Коли дізнався, був шокований. Ще більше був шокований, коли зробив пост у пабліку. На нього відреагувала не одна мати. Всі розповідали історії про те, як відвідували центр і як тягали дітей сходами на візках".

Як лікувальний заклад, центр має добру репутацію – сюди привозять пацієнтів з усієї України. Тут лікуються діти з ДЦП, з ураженням головного та спинного мозку. Батьки хвалять і фахівців, і умови лікування. Але є "маленький" неприємний нюанс - відсутність ліфта.

"Відвідуємо центр фактично з народження, - розповідає "Апострофу" Валерія, мама 15-річної дівчинки з ДЦП. – Донька не ходить, пересувається на крісло-колісному візку. У квітні цього року в нас мав бути плановий курс реабілітації. Але я була змушена відмовитися, бо в центрі не працює ліфт. Дитина вже немаленька, візок теж великий. Справа не в тому, що важко фізично – ми мами, завжди знаходимо сили, щоб носити своїх дітей – але це дуже небезпечно. Ти несеш перед собою 80-кілограмовий візок, не дай Боже оступився – і станеться біда".

Валерія говорить, що раніше терпіла, бо дитина була маленька. Сподівалась, що ситуація вирішиться за короткий час. Але йдуть роки, дорослішає дитина - і носити її стає дедалі важче, дедалі небезпечніше.

Центр працює без ліфту вже 25 роківФото: Ярослава Тюпка / Апостроф

Директор Володимир Мартинюк погоджується, що відсутність ліфту - нонсенс. Висловлює, так би мовити, занепокоєння: "Я все розумію".

Водночас він запевнив, що все передбачив, аби батькам не доводилось підніматися з маленькими пацієнтами нагору.

"У нас для них майже всі процедури проходять на першому поверсі", - заявив Володимир Мартиненко "Апострофу".

Але Валерія, мама дитини, говорить, що це не так.

"На першому поверсі реабілітації немає. Неврологи, логопеди знаходяться на другому. В центрі одночасно можуть проходити курс (реабілітації) близько ста дітей. Всі фахівці фізично не можуть знаходитись на першому поверсі. Якщо для моєї дитини зроблять виняток – то це значить, я позбавлю цієї можливості іншу дитину, а це мене не дуже влаштовує", - зізналась мама пацієнтки.

А ліфт і нині там

Цього року центру виповнюється вже 25 років. Можливо, до цієї пам'ятної дати й ліфт запустять, який багато років припадає пилом на складі.

"Коли підписувалась угода між Німеччиною і Україною по створенню цього центру, тоді Німеччина й закупила цей ліфт, що до сьогодні стоїть на складі", - розповідає Володимир Мартинюк.

Директор зауважує, що за весь цей час він звертався і в МОЗ, якому підпорядкований центр, і в КМДА. Але виникла "юридична колізія" з фінансуванням проекту.

"Юридично це питання не могло бути вирішено через те, що держава орендує це приміщення. Воно перебуває у комунальній власності міста. Відтак вийшло, що держава не могла профінансувати, тому що це комунальна власність, а КМДА не могла, тому що ми належимо МОЗ і від них отримуємо гроші", - пояснює Мартинюк.

Фахівці вважають, що проблема непрацюючого ліфта у центрі - це вирок медичній системіФото: Ярослава Тюпка / Апостроф

Екс-працівник МОЗ, а нині голова правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий вважає, що проблема лише в тому, що у владі нікому немає діла до потреб особливих дітей.

"Якби це було потрібно владі – це було би давно вирішено. А оскільки це не пріоритет – то і немає ліфту роками. Звісно, можна знайти дуже багато причин, чому не зробили ліфт у такій лікарні. Це питання коштує якихось 100 тисяч гривень. І питання лише в тому, хто виділить ці гроші. Проблеми дітей, які потребують реабілітації – не є пріоритетом української влади", - заявив "Апострофу" Костянтин Надутий.

Поки у владі безрезультатно шукали "крайніх", які би профінансували установку ліфту для дітей, знайшовся і спонсор – ремонтно-будівельне командування ВМС США. Вони звернулись до фірми-підрядника ТОВ "БУДБМ" для ремонту й запуску ліфту. У 2018 році фірма-підрядник поінформувала Мартинюка про перемогу в тендері й попросила дозволу на проведення першочергових робіт. В той час архітектор мусив підготувати проектну документацію для Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва.

"Затримка в тому, що, на превеликий жаль, керівник цієї фірми помер і в підсумку не були подані у КМДА дозвільні документи. Ми працюємо над цим: звертались і в КМДА, і в посольство, щоб роботи у фірмі-підряднику пришвидшили, щоб знайшли нового керівника та зрештою підготували документи", - зазначив директор, додавши, що центр як юридична особа до договорів не має жодного відношення.

"Вони були підписані головним лікарем дитячої міської клінічної лікарні. Але справедливо, що я приймаю на себе обвинувачення. Я все розумію", - киває директор.

Однак батьки вже не вірять, що їхні діти матимуть змогу піднятися на другий поверх центру ліфтом.

"Поки ми не підняли галас, не задіяли ЗМІ, ніхто нічого не робив, - говорить "Апострофу" мама дівчинки з ДЦП Валерія. – Влада перекидує відповідальність одна на одну. Говорять, що знають проблему. Але ніхто нічого не робить".

Натомість директор заявив, що нині документи подані, і все залежить від Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА. Мовляв, вони мають дати зелене світло для старту необхідних робіт.

Ляшко і ліфт

Тим часом питання взяла під свій контроль Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова. Вона звернулась із ним до МОЗ. Скликали нараду – на ній були представники лікарні, МОЗ та фірми-підрядника - та прийняли рішення якнайшвидше запустити ліфт.

"Це питання продовжує перебувати на контролі Уповноваженого. Додержання прав дітей, зокрема, дітей з інвалідністю, та забезпечення їх найкращих інтересів є одним із пріоритетних напрямів", - зазначила Людмила Денісова.

Однак Костянтин Надутий зазначив, що коли міністр чи обмудсмен вирішує питання запуску ліфта - це катастрофа.

"Необхідність втручання в такі речі таких осіб як міністри, омбудсмени – це свідчення краху державної політики, - зауважив Костянтин Надутий. – Це питання повинне вирішуватися автоматично, і міністр не повинен про це думати. Якщо генерал буде думати не про стратегію, а про те, чи сухі патрони в солдатів – то така армія приречена програти будь-що".

Через це Костянтин Надутий не дуже вірить, що призначення нового міністра охорони здоров’я зможе вплинути на питання запуску ліфта у дитячій лікарні.

"З Ляшком знову буде кордебалет. Він молодий і амбітний, але досвіду відповідного рівня в нього немає, минуле в нього специфічне, і сказати, що він впорається на цій посаді, я не можу", - додав Надутий.

Директор центру переконує, що ліфт запрацює у 3-4 кварталі 2021 рокуФото: Ярослава Тюпка / Апостроф

Однак директор центру Володимир Мартинюк запевнив, що ліфт таки запрацює у 3-4 кварталі цього року. Але питання, скільки ще дітей не отримають так необхідну для них реабілітацію, досі лишається відкритим.