RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Купити квартиру під час війни. Що відбувається на ринку нерухомості в столиці України

Компанія Stolitsa Group відновила роботу і виконує свої зобов’язання перед інвесторами

Компанія Stolitsa Group відновила роботу і виконує свої зобов’язання перед інвесторами Фото:

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну ринок новобудов у Києві активно розвивався. З початком війни ринок нерухомості та житлового будівництва у столиці фактично зупинився. Міністерство юстиції відразу ж закрило доступ до держреєстру прав на нерухоме майно, щоб не допустити втручання в систему і незаконного заволодіння житлом. Тепер галузь поступово оживає, робота на будмайданчиках починає відновлюватись адже українці, які інвестували в квадратні метри, чекають на свої квартири.

Група компаній Stolitsa Group однією з перших відновила роботу. Генеральний директор компанії Едуард Соколовський розказав "Апострофу" про те, які виклики постали перед забудовниками у час війни, як компанія вирішує проблеми в будівництві житла та яких зміни потребує будівельний ринок аби вистояти перед економічними викликами, що відбуваються в країні через агресію росії.

- Пане Едуарде, війна внесла корективи в наше життя. Не став виключенням і ринок новобудов. Яка зараз ситуація на ринку? Чи відновлюються роботи на будівельних майданчиках та чи починають забудовники добудовувати ті будинки, які не встигли до війни?

- Всі компанії по різному відновлюють свою діяльність. Я можу сказати про нашу компанію. З 14 травня ми відновили роботи в житловому комплексі "Варшавський Плюс", на початку червня відновили будівельні роботи в ЖК "Варшавський 2", поступово нарощуємо об’єми і виконуємо зобов’язання перед інвесторами.

- Будівництво відбувається в тих же темпах, що і до війни, чи є фактори які цьому заважають?

- Ні, звичайно все змінилося. У час війни ринок суттєво просів. Знизився продаж, з’явились логістичні проблеми, є питання до збільшення собівартості будівництва через подорожчання будівельних матеріалів. Якщо порівнювати обсяг продажів нерухомості до війни і зараз, то це значно менше від того, що було раніше. Продажі є, але об'єми не варто порівнювати з довоєнними, це швидше сигнал про позитивний тренд і поступове відновлення ринку.

- А є якісь прогнози на збільшення обсягу робіт?

- Я був би дуже обережним в оцінках, оскільки це залежить від багатьох чинників. Головний з них - це скільки часу буде тривати війна. І другий чинник - які державні програми та законодавчі зміни відбудуться на будівельному ринку. Від них буде залежати чи зможе галузь швидко відновитись. Потреба в квадратних метрах, безумовно, існує не тільки для переселенців, а і для тих, хто потребує поліпшення житлових умов.

- Чи всі компанії-забудовники проходять випробування війною? Яка зараз ситуація в Stolitsa Group?

- Можна точно сказати, що не всі компанії зможуть пройти ці випробування. В усіх були різні бізнес-моделі роботи. Що стосується нашої компанії, то я впевнено дивлюся в майбутнє і ми дійсно сьогодні поступово нарощуємо темпи і сподіваємся, що найближчим часом, разом з нашою перемогою, вийдем на той рівень, який тримали до війни, бо потреба в будівництві житла велика. Наша концепція - комплексний підхід до забудови. Це великі житлові комплекси з власною соціальною інфраструктурою і можливістю роботи, відпочинку, навчання.

- Чи готові українці зараз інвестувати в житло?

- Ситуація складна. Сьогодні люди не мають фінансової можливості повністю проінвестувати житло. Через військові дії більшість галузей або не працює, або працює обмежено. І для того, щоб українці інвестували в житло потрібні певні законодавчі зміни. На мою думку, суттєво змінило б ситуацію доступне іпотечне кредитування населення. Це б підтримало і стабілізувало будівельну галузь. Більше того, повноцінна робота будівельних компаній посприяла б відновленню робіт в інших галузях.

- З приводу цін на житло. Як вони змінились?

- Ціни на житло наразі на рівні довоєнних. Сказати, що умовно буде завтра здешевлення, це було б неправильно. Немає на сьогодні таких підстав. По-перше, ми бачимо суттєвий ріст цін на будматеріали. Крім того, зросли витрати на логістику, пальне. Тобто, це все є складовою собівартості квадратного метру.

- А якщо звернути увагу на вторинний ринок?

- Вторинний ринок напряму корелює з первинним. Якщо вибирати сьогодні між первинним і вторинним ринками, то, як на мене, краще первинний, бо це нове будівництво, нові технології, нові сервіси, які компанії впроваджують при роботі над новими об'єктами.

- Ви говорили, що збільшилися ціни на будматеріали та на логістику. Відомо, що деякі забудовники купляли будматеріали в РФ, але зараз змушені купувати в Європі, ціни там, звичайно, вищі. На вашу компанію теж вплинув цей фактор?

- Ми з РФ взагалі не працювали, оскільки це позиція нашої компанії. У нас не було контрактів на постачання матеріалів з РФ і до військової агресії, а тим паче зараз. Тому суттєво на нас ситуація відмови від російських будматеріалів не впливає. Ми вже давно переорієнтувались на європейські норми і стандарти будівництва.

- Чи може ваша компанія дати надію інвесторам, що їхнє житло буде добудоване?

- Що стосується нашої компанії, то ми виконуємо зобов’язання, незважаючи на складні умови ринку. Сьогодні люди отримують ключі і можуть починати ремонти в своїх квартирах в ЖК "Варшавський Плюс". Також ми відновили будівництво на будівельних майданчиках ЖК "Варшавський 2". Я з впевненістю дивлюсь у майбутнє. І маю надію на розуміння і підтримку з боку інвесторів, які повинні проводити виплати з розтермінування на купівлю нерухомості. Бо саме своєчасні сплати сприятимуть якнайшвидшому завершенню будівництва.

- РФ продовжує завдавати ракетних ударів по Києву і руйнувати житло, в тому числі і новобудови. Чи можете ви дати людям гарантію, що в такому випадку ваша компанія зможе відновити руйнацію?

- На сьогодні у результаті обстрілу ТРЦ Retroville було частково пошкоджено багато будинків на Варшавському масиві та інфраструктурні об'єкти. В тому числі, як приклад, 4-5 будинки ЖК "Варшавський Плюс", які ще до війни були готові до введення в експлуатацію і були подані документи для отримання сертифікату відповідності. Зараз ми вимушено міняємо склопакети, приводимо будинки до ладу і повторно будемо подавати документи на введення в експлуатацію. Ми це робимо за власний рахунок. Тільки заміна склопакетів по цим двом будинкам нам обійшлась у суму біля 12 млн гривень. Але це наші зобов’язання і ми їх виконуємо.

Ще раз підкреслю, компанія Stolitsa Group з оптимізмом дивиться у майбутнє і вірить в нашу перемогу. Ми будемо продовжувати відновлювати будівництва у наших житлових комплексах і давати можливість людям купувати якісне житло.