RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кримінальна "Дюна": хто стоїть за піщаним бізнесом у столиці

Замість теплоходів кияни отримали видобуток піску, який загрожує екології

Замість теплоходів кияни отримали видобуток піску, який загрожує екології Фото: Getty images

Коли жителі столиці чують про підприємство "Київський річковий порт", то в асоціації одразу виникає річковий вокзал на Поштовій площі, натовпи туристів, що прогулюються приємними літніми вечорами, та десятки теплоходів, які перевозять Дніпром киян та гостей міста. Втім, усе це лише гарна ширма, за якою криється сумнівний з точки зору законності видобуток піску у промислових масштабах. У перспективі така діяльність здатна завдати суттєвої шкоди екології всього регіону і навіть поставити під загрозу обороноздатність нашої країни. Хто стоїть за цими махінаціями – з'ясовував "Апостроф".

Кримінальна історія

Акції ПрАТ "Київський річковий порт" через мережу компаній належать нардепу від ОПЗЖ Нестору Шуфричу та скандальному екс-главі Держкомпідприємництва часів Януковича Михайлу Бродському. Останній ще у 2016 році це публічно визнавав. До структури членів правління підприємства входять люди близькі до Шуфрича, наприклад, В'ячеслав Черепаня, багаторічний екс-помічник нардепа, який у вересні цього року став членом правління "Київрічпорту".

Ще у далекому 1996 році "Київрічпорт" отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, а саме: на видобуток піску у Ново-Українському родовищі в Обухівському районі Київської області на 20 років. Але коли настав час його продовжувати, то тут почались проблеми. У 2016 році Держгеонадра не продовжили дозвіл "Київрічпорту" та розпочалися затяжні розгляди судових справ.

Однак судовий похід держави проти піщаних ділків нічого не дав. У 2019 році на той момент нардеп Віталій Купрій звертався до Генпрокуратури з вимогою розібратися у законності користування родовищем.

"Пісок відвантажується з порушенням законодавства без дозвільних документів та договору оренди ділянки розміром понад 700 гектарів. Виходить, що ринок піску в Україні контролюється людьми з оточення Януковича, які досі збагачуються на незаконних схемах та знищують нашу екологію, - наголошував у 2019 році Купрій - Направив до Генпрокуратури та Нацполіції заяви для проведення повного та об'єктивного досудового розслідування, та притягнення винних осіб до відповідальності" .

Але очевидно, що силовики не змогли нічим допомогти.

"Нещодавно на яхті я заїжджав у цей район - там повним ходом йде видобуток і баржа пройшла повз нас. Пісок там видобувається", - пояснив Купрій у коментарі "Апострофу".

Після тривалих судових розглядів у липні 2021 року Верховний суд ухвалив рішення та скасував ухвали судів про необхідність продовження спеціального дозволу N 672 від 5.11.1996 року, на видобуток піску Річпортом. Таким чином спецдозвіл було скасовано. Проте з якихось причин це рішення Верховного суду не виконується і дані до системи щодо недійсності спецдозволу не вносяться. Держгеонадра чомусь не поспішають виконувати рішення Верховного суду та Річпорт продовжує незаконний видобуток піску.

"Вся ця історія дуже кримінальна. Все це нікуди не поділося, бізнес процвітає, і відбувається під носом у київської влади", - додав у коментарі "Апострофу" еко-активіст Олександр Коваль.

За його словами, йдеться про неконтрольований видобуток ресурсів, який можна порівняти з варварським видобутком бурштину в Рівненській та Житомирській областях: "Все перетворюється на мертву зону".

При цьому, вважає Коваль, така діяльність не може вестись без відома і насправді покровительства представників правоохоронних органів.

Зацікавленість викликає і та обставина, що в якості перевалочної локації для намитого піску використовується прибережна зона села Трипілля в Обухівському районі. На супутникових картах можна побачити величезні намиті дюни.

І важливим є навіть не те, що частина цієї локації призначена для ведення сільського господарства, а частина є рекреаційною зоною. Справа в тому, що ця прибережна зона – резервна переправа через річку Дніпро на випадок воєнних дій. Відповідно, така господарська діяльність завдає прямого удару по обороноздатності України.

"Радість" у столиці

Більше того, ділки миють пісок навіть у межах Києва! Йдеться про родовище "Осокори" у районі Південного мосту столиці, яке охоплює територію у Голосіївському та Дарницькому районах Києва.

Спецдозвіл на це родовище отримало ТОВ "Сенд контракт" у 2019 році. А ось роботи за договором підряду виконує ПрАТ "Київський річковий порт".

Інтерес викликає історія отримання цього спецдозволу. Відповідно до закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" та постанови Кабміну № 615, яка регламентує механізм видачі спецдозволів на користування надрами, перш ніж отримати такий спецдозвіл, має бути проведена оцінка впливу на довкілля (ОВД).

Формально така оцінка проводилася вже після отримання спецдозволу полтавським ТОВ "Науковий центр "ЕКСПЕРТ". Очікуваного негативного впливу на довкілля експерти не знайшли. Після цього, згідно із законною процедурою, свої зауваження до ОВС мала надати громадськість. Але сталося практично диво: громадськість не надала жодного зауваження у Мінекології щодо впливу видобутку піску у столиці на довкілля. Тобто до Мінекології взагалі ніхто не звертався.

Нарешті, згідно зі статтею 86 "Водного кодексу України", проведення робіт на землях водного фонду мають узгоджуватися у відповідність до проектів з місцевою владою. Але такого погодження не було.

За підсумками ТОВ "Сенд контракт" та "Київрічпорт" як підрядник отримали спецдозвіл і видобуток пішов повним ходом.

"На цій території є піщаний кар'єр, він оточений парканом. На огородженій території присутня охорона, але охоронці у звичайному одязі – без розпізнавальних знаків, які б вказували на приналежність до будь-якої компанії. Проте час від часу там з'являються і люди у камуфляжі. Тобто приїхали-покопали, потім на якийсь час пауза. Потім усе повторюється", - розповів активіст на умовах анонімності.

Варто враховувати, що діяльність із розробки родовища "Осокори" призводить до викидів в атмосферу забруднюючих речовин, які утворюються від роботи двигунів видобувного обладнання та катерів-буксирів. Йдеться про діоксид сірки, оксид азоту, метану, оксид вуглецю, аміак, вуглекислий газ. І вся ця "радість" падає на голови киян, які й так задихаються від наслідків непростої екологічної ситуації у столиці.

Що стосується впливу на водне середовище, то ми маємо справу із замутненням води біля робочих механізмів засобів гідромеханізації та на ділянці виконання робіт. І це у Дніпрі, води якого й так не найчистіші. Але такі "дрібниці", очевидно, не зупиняють піщаних ділків, для яких нажива важливіша за здоров'я жителів мегаполісу.

Кінець настає і рибі, що мешкає у річці.

"Така діяльність завжди пов'язана зі знищенням місць нересту риби, зі зміною самого русла річки. Грубо кажучи, це різко погіршує природну обстановку водного об'єкта", - пояснив директор столичного еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Залишається одне риторичне питання, яке хвилює екологів – коли правоохоронні органи таки займуться пісочною мафією, яка засіла у "Київрічпорту"? Справа в тому, що незважаючи на те, що Бродський та Шуфрич уже багато років займаються незаконним намиванням піску, жодних наслідків для них немає. Хоча правоохоронні органи могли б продемонструвати киянам свою турботу про них - адже від дій "пісочників" страждають усі...