RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київ накрило їдким смогом через торф'яні пожежі: чим він небезпечний і як уберегти себе

Поберегтися варто алергікам і людям з хворобами дихальних шляхів

Поберегтися варто алергікам і людям з хворобами дихальних шляхів Фото: kiev.vgorode.ua

Від ранку 5 вересня столицю вкотре накрило смогом через торф'яні пожежі в Київській області. За даними моніторингу Індексу якості повітря, майже по всьому місту рівень забрудненості характеризується як "нездоровий" та "дуже нездоровий". Киянам рекомендують зачинити вікна і менше гуляти на вулиці, адже смог негативно впливає на організм людини і може викликати серйозні захворювання. Про причини смогу та що робити киянам, щоб вберегти своє здоров'я – дізнавався "Апостроф".

Причини смогу

У Київській області в понеділок, 5 вересня, рятувальники продовжують гасити пожежі на торфовищах. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій Київщини, станом на 8:00 ранку відповідні роботи проводилися на двох локаціях регіону:

  • поблизу с. Соснівка Вишгородського району.
  • поблизу с. Перше Травня Броварського району.

Через пожежу столицю накрило смогом, тому містяни відчувають дуже сильний запах гару. І за даними моніторингу Індексу якості повітря, у багатьох районах Києва дуже погіршилася якість повітря. Найбільше страждають Оболонський, Святошинський райони, центр міста та лівий берег столиці.

Рівень забрудненості повітря у Києві та областіФото: скрін waqi.info

За рейтингом сайту IQAir, станом на 12:30, 5 вересня, Київ став містом із найбруднішим повітрям у світі.

Фото: скрін IQAir

Рекомендації для киян

Жителям Києва у випадках задимленості радять:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі. Зокрема, відмовитися від тривалих прогулянок рекомендують дітям і вагітним жінкам;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці (а при відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її міняти);
  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
  • проводити вологе прибирання (також корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря);
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.

Фото: КМДА

Чим небезпечний смог для здоров'я

У продуктах горіння торфу присутні найдрібніші тверді частинки, такі як сажа, зола, попіл, краплі смоли, а також чадний та вуглекислий газ, оксиди сірки, альдегіди та інше. Деякі з цих часточок здатні потрапляти глибоко в легені, а далі в кров. Це викликає або загострює захворювання серця (аритмія, серцевий напад), а також астму та бронхіт.

У період поширення смогу, зростає кількість випадків викликів швидкої допомоги та госпіталізації хворих, зростає кількість летальних випадків від респіраторних захворювань, захворювань серцево-судинної системи та від легеневих захворювань, бронхіту, астми, пневмонії.

Найбільше смог небезпечний для дітей, алергіків, людей з хворобами дихальних шляхів та людей похилого віку. Дим може спровокувати нежить, закладеність носа, головний біль і запаморочення, тож лікарі радять берегтися.

Серед симптомів можуть бути:

  • задишка;
  • головний біль;
  • кашель;
  • зміни психічного стану;
  • почервоніння і подразнення очей.

Якщо ви відчули ознаки отруєння, для відновлення втрати солей та мікроелементів, фахівці рекомендують пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

У випадку появи задишки, кашлю чи безсоння КМДА радить звернутися до лікаря.