RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київ має високі шанси вийти з червоної зони, але у лікарнях ще величезна кількість важких хворих - Микола Поворозник

Київ готується до послаблення обмежень - все вирішиться за кілька днів

Київ готується до послаблення обмежень - все вирішиться за кілька днів Микола Паровозник Фото: facebook.com/KMCkyiv

Питання виходу Києва з червоної карантинної зони буде вирішуватись у середу, 28 квітня, у першій половині дня. Для цього наразі є всі передумови, і якщо за кілька днів ситуація кардинально не зміниться, то відповідне рішення буде ухвалено. Про це "Апострофу" розповів перший заступник голови КМДА МИКОЛА ПОВОРОЗНИК.

- Сьогодні статистика по захворюваності суттєво знизилась. Чи можна говорити про позитивну тенденцію та плановий вихід із червоної зони 30 квітня?

- Шанси з 1 травня вийти з червоної зони достатньо високі. Показники, що ми маємо сьогодні, вселяють оптимізм. Але ми ще зважаємо на те, що в нас були вихідні, коли ми зазвичай маємо статистично менше як захворювань, так і госпіталізації. Якщо така динаміка буде збережена впродовж 2-3 днів, то не бачу жодних проблем щодо виходу з червоної зони в кінці квітня.

- Є можливість переходу одразу в жовту зону?

- Я би дуже обережно ставився до жовтої зони, зважаючи на те, що ми маємо натомість дуже велику кількість важких пацієнтів. В лікарнях на сьогодні залишається майже 2300 пацієнтів у важкому стані, на ліжках інтенсивної реанімації 389 осіб, а 52 підключено до апарату ШВЛ.

Тому нагадую, що кількість важких хворих величезна. Під час цієї пандемічної хвилі спостерігається дуже важкий перебіг хвороби. Це також є показником для відповідного ухвалення рішення.

- Якими мають бути показники захворюваності, аби комісія ухвалила позитивне рішення?

- Щоб вийти з червоної зони, треба мати менше 65% заповнюваності кисневих ліжок, і також треба дивитись на рівень госпіталізації. Здається, не більше 60%.

- Ці показники ще не досягнуті?

- Одного досягли – на сьогодні вже менше завантажених ліжок із киснем. Але знову ж таки – це був період вихідних. Зазвичай вони не завжди відповідають дійсності. Тому треба переконатися, що зможемо дійти до таких показників впродовж тижня.

- На це впливає кількість госпіталізованих, а не захворілих?

- Кількість тих, хто захворів, також береться до уваги, але основний показник – це все ж госпіталізація та важкохворі пацієнти, які потребують кисневої підтримки.

- У такому разі, якими будуть обмеження після виходу з червоної зони?

- У першу чергу вони будуть стосуватися святкування великодніх свят і поминальних днів. Передусім - відвідування церков. Ми спілкувались із головами церков, щоб обмежити кількість людей у приміщеннях (не більше однієї людини на 1 м. кв.) під час проведення богослужінь, і проводити освячення пасок на вулиці, з дотриманням усіх норм карантину.

Транспорт буде працювати в звичайному режимі, з дотриманням 50% заповнюваності. З обмеженнями, що стосуватимуться або помаранчевої, або жовтої зони.

- Школи, дитячі садочки?

- Приймемо в середу рішення. Сподіваюсь, діти підуть до школи.

- На травень заплановано чимало заходів, концертів тощо. Яка ймовірність, що вони відбудуться?

- Все залежатиме від епідеміологічної ситуації. Всі застереження, що видаються містом у частині проведення заходів, містять посилання про те, що це залежатиме від показників. Минулого року всі загальноміські заходи були повністю скасовані. Якщо ми говоримо про помаранчеву зону, кінотеатри в нас працювали на 50% завантаження. Все залежатиме від того, в якій ми опинимся зоні та які карантинні обмеження додатково діятимуть на той момент у місті.