Попкорн - річ підступна. Якщо інколи і потрошку – нічого страшного, а якщо постійно й відрами, як, наприклад, у кінотеатрі, – тоді біда.
Про це розповів у програмі "Знаю Споживаю" в "Сніданок з 1+1" український телеведучий Костянтин Грубич.
Ведучий говорить, що попкорн може бути здоровим перекусом, якщо готувати його без великої кількості масла або солі, він є чудовим джерелом клітковини. До того ж він містить антиоксиданти, які корисні для здоров'я.
"Але річ у тому, що з промисловим попкорном відбувається усе з точністю до навпаки: його смажать у великій кількості олії і додають забагато цукру або солі. У США близько 70% усіх людей купують попкорн, коли йдуть на фільм. Цей перекус став невід'ємною частиною кінематографічної традиції. І ось тут ми підійшли до дражливої території. Я вже відчуваю незадоволення виробників попкорну. Але правди ніде діти: цей продукт швидше шкідливий, аніж навпаки. Різке слово проти попкорну саме в поєднанні з кіно", - наголосив Грубич.
Зокрема професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко додала, що не рекомендувала б попкорн взагалі.
"Особливо в кінотеатрах споживати. Можливо, мене хтось не буде любити з кінотеатрів, але я ж все-таки так. Чому? Тому що, по-перше, відволікається увага. Людина під тим приводом, що мозок дивиться якийсь фільм, щось приймає, вона автоматично споживає, не дуже розрізняючи, що там у складі попкорну є. По-друге, ви отримуєте в кінотеатрі уже готовий продукт, ви не знаєте, як він готується. І якщо ви думаєте, що там лише кукурудза і спеції, то ви дуже глибоко помиляєтесь", - наголосила експертка.
Що є у складі попкорну?
- Якісний попкорн не повинен містити надлишок штучних добавок або консервантів. У складі повинні бути лише натуральні інгредієнти: кукурудза, олія і сіль або цукор. Залишайтеся байдужими до продуктів без численних «E» та складних хімічних назв.
- Чистий склад — кукурудза, соняшникова олія, сіль.
- Варто звернути увагу на дату виготовлення. Світлий, свіжий попкорн без пошкоджених зернят — це гарант того, що продукт ще не зіпсований і зберіг всі свої корисні властивості.
- Ретельно огляньте зерна. Важливо, щоб зерна були цілими, без тріщин, плям або деформацій. Якісний попкорн має рівномірну форму без явних дефектів. Якщо зерна пошкоджені або деформовані — це може означати, що попкорн зберігався в неналежних умовах. Для зручності підсвітіть зерна ліхтариком або використовуйте яскраве освітлення.
- Не забувайте про упаковку! Вона повинна бути герметичною, без пошкоджень, і з чітким маркуванням. Якщо упаковка пошкоджена або має вм’ятини — це може бути сигналом про те, що попкорн не зберігався належним чином.
- Найбільша ж небезпека готового попкорну – олія, у якій смажать зерна. Здебільшого її використовують неодноразово для багатьох обсмажок: як на фабриках, так і у кінотеатрах. Тоді навіть якісна олія може перетворитися на отруту.
"Якщо ж ви не довіряєте готовому продукту, то можете посмажити попкорн самотужки. В Україні ви можете купити кукурудзяні зерна для приготування попкорну. Приготований попкорн порадує хорошим смаком та приємним запахом, якщо ви переконаєтеся, що зернята сухі, без темних плям і дефектів. Обирайте тільки натуральні зерна без консервантів та олій. Але враховуйте, що про використання ГМО при вирощуванні кукурудзи вам навряд чи повідомлять на маркуванні! Раджу для цього процесу використати олію з високою температурою кипіння — соняшникову, кукурудзяну або оливкову. Солити або солодити продукт потрібно після того, як усі зерна вибухнуть", - порадила Сидоренко.
До речі, багато українців не знають, як правильно перекласти слово "попкорн" і часто вживають русизми, хоча в українській мові є цікаві відповідники.