Лайм

У США померла остання сестра Джона Кеннеді. Ось 13 історій про сім'ю, через які її називають проклятою

Дітей і онуків бізнесмена і мультимільйонера Джозефа Кеннеді вже більше 70 років переслідують нещастя

18 червня померла Джин Кеннеді Сміт - молодша з восьми братів і сестер президента Джона Кеннеді, убитого в 1963 році під час передвиборної поїздки у відкритому лімузині. І хоча Джин Кеннеді було 92 роки, її спокійний відхід нагадав про "прокляття Кеннеді" - серію вбивств, передчасних смертей та інших нещасть, які траплялися з членами однієї з найвідоміших і найвпливовіших родин Америки.

Розмарі Кеннеді

У 1941 році батько сімейства Кеннеді, американський бізнесмен і політик Джозеф Патрік Кеннеді, наказав хірургам зробити лоботомію своїй старші дйочкці Розмарі, яка з дитинства страждала від психічного розладу. Операція залишила 23-річну дівчину повністю недієздатною. Кеннеді-старший не говорив дружині Роуз про своє рішення до тих пір, поки процедуру не закінчили. Після лоботомії Розмарі перевели в установу для розумово відсталих дітей в Джефферсоні, де вона жила до смерті в 2005 році. Ім'я Розмарі не згадувалося в будинку Кеннеді, її лоботомію Джозеф приховував від родини протягом 20 років, і лише в 1961 році, коли він переніс інсульт і перестав говорити, діти змогли з'ясувати місцезнаходження сестри. Від публіки лоботомію Розмарі Кеннеді приховували до 1987 року.

Перша справа - Розмарі Кеннеді з матір'ю Роуз і сестрою Кетлін на прийомі в Букінгемському палацу, 1937 рік Фото: Getty Images

Джозеф Кеннеді-молодший

Старший з дев'яти дітей Кеннеді Джозеф був лейтенантом військово-морських сил США. Він збирався стати членом Конгресу і навіть запланував виборчу кампанію на 1946 рiк, але загинув у секретній операції під час Другої світової війни. 12 серпня 1944 року Джозеф Кеннеді-молодший підняв в повітря бомбардувальник, навантажений 9,6 тоннами вибухової речовини, яка передчасно здетонувала в небі над селом Блітбуг в Англії. Рештки 29-річного чоловіка так і не було знайдено.

Остання фотографія Джозефа Кеннеді-молодшого в день трагічного польоту 12 серпня 1944 року Фото: Wikipedia

Кетлін Кеннеді

У 1948 році у віці 28 років не стало світської левиці Кетлін Кеннеді, другої дочки бізнесмена. Працюючи з Червоним Хрестом під час Другої світової, вона завела стосунки з Вільямом Кавендішем, лордом Хантінгтоном. Весілля відбулося в травні 1944 року, але всього 4 місяці по тому чоловік був убитий на службі в Бельгії. Коли в 1948 році Кетлін вирушила у відпустку з новим одруженим коханим, їх літак потрапив в зону турбулентності і розбився недалеко від французького міста Сен-Бозіль. Батько Кетлін був єдиним членом родини, присутнім на похоронах дівчини. Мати сімейства проігнорувала службу, заявивши, що смерть Кетлін була "божою карою".

Весілля Вільяма Кавендіша, лорда Хартінгтона, з Кетлін Кеннеді, 1944 рік Фото: Wikipedia

Джон Кеннеді

35-й президент Сполучених Штатів Джон Ф. Кеннеді пережив Другу світову війну, де, як і його старший брат Джозеф, служив у ВМФ. Він зробив блискучу політичну кар'єру, але 22 листопада 1963 був застрелений зі снайперської гвинтівки під час передвиборної поїздки в Далласі. Вбивцю Кеннеді, переконаного марксиста і колишнього морського піхотинця Лі Харві Освальда, одразу ж заарештували, але за два дні він був убитий Джеком Рубі. ФБР прийшло до висновку, що Освальд діяв сам, але досі багато хто вважає, що Кеннеді став жертвою змови. Примітно, що за 3 місяці до вбивства батька помер новонароджений син Джона Кеннеді Патрік.

Джон Кеннеді в Овальному кабінеті Білого дому, 1963 рік Фото: Wikipedia

Роберт Кеннеді

Боббі Кеннеді був генеральним прокурором США, а після смерті брата став сенатором і продовжив успішну політичну кар'єру. У 1968 році 42-річний Кеннеді став провідним кандидатом на пост президента від Демократичної партії, але незабаром після перемоги на праймеріз був застрелений 24-річним палестинцем Сірханом Сірханом. Імовірно, той вчинив злочин в знак помсти за підтримку Ізраїлю після Шестиденної війни 1967 року. Вбивство Боббі Кеннеді залишається предметом численних теорій змови, а його боротьба з організованою злочинністю та мафією в США показана у фільмі Мартіна Скорсезе "Ірландець".

Боббі Кеннеді розмовляє з демонстрантами перед Міністерством юстиції, 1963 рік Фото: Wikipedia

Едвард Кеннеді

Молодший син Джозефа Кеннеді Едвард 18 липня 1969 влаштував на острові Чаппаквідік вечірку для дівчат, які раніше підтримали його брата Роберта під час передвиборної кампанії. Увечері він покинув захід з однієї з гостей, Мері Джо Копечне. Проїжджаючи міст Дайк-Брідж, Едвард не впорався з керуванням, і автомобіль впав у воду. Йому вдалося виплисти, однак попутниця загинула. Залишивши Копечне в машині, Кеннеді зник з місця події і звернувся в поліцію лише наступного дня. За цей інцидент політик розплатився двома місяцями ув'язнення умовно: не вдалося довести, що під час аварії він був п'яний. Едвард Кеннеді дожив до 77 років і помер від раку мозку.

Перша сентаская кампанія Едварда Кеннеді, 1962 рік Фото: Wikipedia

Друга сестра Джона Кеннеді Патриція, як і її молодша сестра Джин, благополучно дожила до старості і в 2006 році у віці 82 років померла від пневмонії. Але не тільки дітей, а й багатьох онуків Джозефа Кеннеді спіткали нещастя:

Старший син Роберта Кеннеді Джозеф в потрапив в автомобільну аварію, в результаті якої його пасажирка залишилася паралізованою на все життя. Сам він відбувся штрафом в $ 100.

Син сенатора Едварда Кеннеді Едвард-молодший в 1973 році втратив праву ногу через рак кістки.

У 1984 році четвертий син Роберта Кеннеді Девід помер від передозування наркотиків у віці 28 років. Двома роками пізніше його двоюрідний брат Патрік (наразі - конгресмен-демократ) потрапив в реабілітаційну клініку через кокаїнову залежність, і його зриви повторювалися в 2006 і 2009 році.

У 1997 році шостий син Роберта Кеннеді Майкл розбився на лижах на курорті Аспен. Йому було 39 років, і напередодні його звинуватили в романі з нянею своїх дітей.

У 1999 році єдиний син убитого президента США Джон Кеннеді-молодший разом з дружиною і невісткою загинув в авіакатастрофі: літак розбився, коли сім'я летіла на весілля двоюрідного брата Рорі Кеннеді.

Джон Кеннеді-молодший з дружиною Каролін Біссет, 1995 рік Фото: Getty Images

За останній рік в знаменитому сімействі трапилося ще дві трагедії. У серпні 2019 року 22-річна онука Боббі Кеннеді Сріша була знайдена без свідомості в маєтку свого знаменитого діда і померла в лікарні Кейп-Код. Три місяці по тому стало відомо, що смерть дівчини настала від передозування рецептурних ліків, змішаних з алкоголем. У крові Кеннеді знайшли метадон, флуоксетин, антидепресант Прозак, діазепам, валіум і норфлуоксетин. У квітні 2020 року ще одна його онука, 40-річна Мейв, потонула разом з сином в Чесапікській затоці, намагаючись наздогнати на каное м'яч хлопчика. 5 днів по тому я тіло жінки знайшли недалеко від будинку її матері, але загиблу дитини відшукати так і не вдалося.

Онучки Роберта Кеннеді Сірша і Мейв з сином, загиблі в 2019 і 2020 році Фото: Twitter

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги: США

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами