Лайм

39 років тому принц Чарльз одружився на Діані: чому їхнє весілля назвали однією з найбільш лицемірних подій

Казковий фасад свята приховував від публіки ревнощі та біль молодої нареченої

39 років тому принц Чарльз і Діана Спенсер одружилися на розкішній церемонії в соборі Святого Павла в Лондоні. Хоча подію, за якою спостерігали 3500 гостей і 750 мільйонів телеглядачів, розтиражували як "весілля століття", 15 років по тому розлучена Діана назвала 29 липня 1981 року "найгіршим днем свого життя". Вона зізнавалася, що у весільний ранок почувалася "агнцем на закланні", і для цього у неї було кілька вагомих причин.

Фото: Getty Images

До моменту, коли 20-річна Діана сказала "так" 33-річному Чарльзу, питання шлюбу стояло для спадкоємця престолу вкрай гостро. Йому довелося буквально обшукати королівство, щоб знайти підходящу для своєї консервативної родини жінку - цнотливу, знатну, поступливу, з нобхідними для майбутньої королеви якостями. Діана була саме такою. Чарівна донька заможного графа Спенсера розгледіла в Чарльзі те, що не змогла побачити її сестра Сара, яка зустрічалася з ним кілька років тому. І все ж, крокуючи до вівтаря в пишній сукні з 7-метровим шлейфом, Діана дивилася не на свого нареченого. Вона шукала очима Каміллу Паркер-Боулз - колишню дівчину Чарльза, яка на початку 70-х не стала його дружиною, бо не влаштовувала його батьків.

"Я знала, що вона там, звісно. Я шукала її, - сказала нині покійна Діана біографу Ендрю Мортону в 1991 році. - Йдучи до вівтаря, я помітила Каміллу - бліду, покриту серпанком. Її син Том стояв на стільці. Ще й досі це такі яскраві спогади".

Чарльз і Камілла на прогулянці, 1979 рік Фото: Getty Images

До початку стосунків Діани і Чарльза його роман з Каміллою був загальновідомим фактом, і юна наречена ревнувала нареченого до колишньої дівчини. Більш того, вони залишалися близькими друзями навіть після розставання, а напередодні весілля Діана знайшла браслет з гравіюванням, який спадкоємець престолу збирався подарувати подрузі. Через це Том Паркер-Боулз (син Камілли і хрещеник Чарльза) не супроводжував принцесу на весіллі, - хоча інші його похресники вели Діану до вівтаря.

З огляду на недовіру і неприязнь Діани до Камілли, дивує, що вона потрапила в список гостей. Але чоловік Камілли, Ендрю Паркер-Боулз, зіграв значну роль у весільній ході. Як командир королівської кінноти, він контролював церемоніальний супровід пари молодят через Лондон. Втім, це не завадило Діані відмовити Каміллі та її чоловікові в запрошенні на більш ексклюзивний весільний сніданок в Букінгемському палаці.

Фото: Getty Images

Ревнощі Діани до Камілли не згасли і під час їхнього шлюбу, який остаточно розпався в 1995 році. В своєму відомому інтерв'ю виданню "Панорама" леді Ді навіть стверджувала, що "в цьому шлюбі нас завжди було троє, тому було трохи тісно". І хоча публіка звикла вважати єдиною суперницею Діани саме Каміллу Паркер-Боулз, мало хто знає, що на весіллі в 1981 році була присутня ще одна коханка принца - леді Дейл Трайон.

"Це був, мабуть, один з найбільш лицемірних моментів в історії королівської родини: дві коханки і жінка, яка знала, що не хоче виходити заміж за свого нареченого, і що він не хоче одружуватися з нею", - цитує видання Express слова довіреної особи леді Трайон. - Поки натовп божеволів, Діана чудово знала, що її весілля далеке від казки".

Фото: Getty Images

Під прицілом сотень камер Діана і Чарльз обмінялися весільними клятвами, і хоча радість натовпу викликала у них ейфорію, пізніше стало зрозуміло, що розпад їх шлюбу - питання часу. Десятки років потому Принц Уельський зізнався, що його роман з Каміллою розгорівся лише після того, як перший шлюб "безповоротно розпався". Проте кохання Чарльза до Камілли з роками тільки міцніашло. Вони одружилися в 2005 році, і Камілла стала герцогинею Корнуольською, відмовившись від титулу принцеси Уельської з поваги до Діани.

  • Онука Єлизавети II вийшла заміж в її сукні і тіарі. Беатріс відрізнялася від інших наречених королівства, адже історична тіара і сукня 1961 року підкреслили її особливі стосунки з королевою.
  • 67 років тому в Британії коронували Єлизавету II. У важкій короні і розшитому золотом сукню Єлизавета II вперше вийшла до народу в статусі королеви. Згадуємо, як це було.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами