Лайм

Фестиваль StartUp ГОГОЛЬFEST втретє відкрився у Маріуполі. Глядачам показали спеціальну подію "Дорога додому"

Захід відвідали понад 500 глядачів зі всієї України

Фестиваль сучасного мистецтва StartUp ГОГОЛЬFEST 2021 почався 28 травня у Маріуполі й триватиме впродовж трьох днів.

Команда ГОГОЛЬFEST долучилася до реалізації site-specific проекту "Дорога додому" в рамках культурно-мистецьких ініціатив "Діалог мовою мистецтва" за підтримки Українського культурного фонду. Місцем проведення музично-театрального перфомансу став старий напівзруйнований міст на трасі Н20 Маріуполь - Донецьк та донецький степ. Режисер унікальної гранд-події Владислав Троїцький. Її відвідали понад 500 глядачів. І це не тільки маріупольці, але й жителі Волновахи, Вінниці, Дніпра, Херсона та інших міст України.

Фото: Artem Galkin

"Дорогу додому" створили спеціально для Маріуполя, й повторюватись вона більше не буде. Це рефлексія на тему війни та миру, актуальну сьогодні для України. Проте акцентом є не біль та війна, а мир та те, що нас всіх об’єднує, що дає надію на початок творення сучасної, нової історії й міфології. Як символ цього звели кінетичну інсталяцію "Древо життя" авторства художників Дмитра Костюминського та Олексія Нужного, координатором проекту виступив Максим Демський, директор ГОГОЛЬFEST. На очах у глядачів Древо "проросло" крізь міст і залишиться там й після перформансу. Його крона тягнеться до неба, а коріння йде в землю. Загальні розміри металевої конструкції: висота - 8 метрів верхньої частини та 6 метрів нижньої частини, ширина - 4-6 метрів.

Фото: Artem Galkin

За словами Максима Демського, "Дорога додому" - "це зустріч світів, це проект, який наближає нас до діалогу - і з тими, хто перебуває там, на окупованих територіях, і діалогу з самим собою. Я був здивований тим, що, реально, бачив сльози глядачів. По суті - ми відкрили нове місце, потенціал, нові сенси. Найголовніше, що люди, які причетні до події - це люди, котрі усвідомлюють себе: в цьому світі, в Україні. І я вірю в те, що й Україна усвідомлює, що це за люди".

Фото: Artem Galkin

"Дорога додому" поєднала різні мистецькі елементи: виступ етно-хаос гурту DakhaBrakha, відео-арт, димові просторові візуальні ефекти, театрально-перформативний супровід. За задумом режисера Владислава Троїцького, "все це створило єдиний унікальний мультидисциплінарний проект, що відбувся на одній дорозі – перспективі у майбутнє. Це гімн життю. Якщо весь час скаржитися, то так і залишишся ні з чим. Ми повинні жити тут і зараз, там, де ми знаходимося, адже тут наш дім".

Фото: Artem Galkin

В свою чергу, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко висловив переконання, що "подібні мистецькі проекти сприяють розвитку культурно-мистецького середовища в місті. А також демонструють людям із тимчасово окупованих територій, яким є життя зовсім поряд з ними і можуть допомогти змінити свідомість та "повернутися додому".

Фото: Artem Galkin

Фестиваль включає театральну, освітню, візуальну та нічну програми. Глядачі побачать понад 70 різножанрових подій. Докладний опис подій тут.

Проект відбувається за підтримки Маріупольської міської ради, м.ЕХАБ, ФРМ, ЦСМ Готель Континенталь, ЦСМ ДАХ, телекомунікаційної компанії ФОРМАТ.

Всі події відбуваються згідно з вимогами МОЗ у зв’язку з запровадженням карантинних обмежень.

Фестиваль StartUp ГОГОЛЬFEST проходив у Маріуполі в 2018 та 2019 році. У 2020 році фестиваль скасували через карантинні обмеження.

GOGOLFEST – міжнародний мультидисциплінарний циклічний фестиваль сучасного мистецтва, який став національним проєктом, що розвиває культурну інфраструктуру, туризм та можливості регіонів. В 2019 році увійшов до топ-5 найкращих фестивалів Європи за рейтингом EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) та отримав офіційний лейбл. За час існування, з 2007 до 2021 р., GOGOLFEST відвідали 595 тис. глядачів, на 22 локаціях у 6 містах відбулося 4 тис. подій, в яких взяли участь 20 500 українських та 1200 закордонних митців з понад 40 країн світу.

Самые интересные истории и новости дня теперь в Telegram! Подписывайтесь на канал theLime и узнавайте о них скорее.

Новини партнерів

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами