Лайм

Нахабні мавпи на Балі навчилися красти речі заради викупу - їх умисел підтвердили навіть вчені

Макаки чудово розуміють, що можна отримати за вкрадені телефони і гаманці

Відвідувачам храму Улувату на Балі потрібно бути обережними: місцеві макаки часто крадуть у них сумки, капелюхи, окуляри, планшети і телефони. Повернути речі виходить тільки в обмін на частування, і приматологи підтвердили, що мавпи прекрасно усвідомлюють свої дії.

Вчені з університетів Летбріджі і Удаю виявили, що дорослі довгохвості макаки досить розумні, щоб розібратися, які предмети відвідувачі храму цінують найбільше. Вони націлено крадуть саме їх, повертаючи лише після отримання їжі, яку вважають відповідною цінністю, пише CNN.

Фото: pixabay.com

На думку дослідників, макаки демонструють "безпрецедентні процеси прийняття економічних рішень", і здатність до бартеру у них зростає в міру дорослішання. Так, старші мавпи вибирають більш цінні предмети і віддають їх за кращі частування, тоді як недосвідчена молодь хапає що завгодно і часто не отримує бажаної нагороди.

Вчені спостерігали за мавпами протягом 273 днів і засняли, як ті уважно вивчають відвідувачів, непомітно підходять до них, беруть предмет і відступають убік, чекаючи смачного підношення.

Фото: pixabay.com

"Ця поширена практика, що передається з покоління в покоління, засвоюється і знаходиться під соціальним впливом, може бути першим прикладом культурно підтримуваної символічної економіки у тварин на вільному вигулі", - йдеться в статті.

  • Тим часом в Новій Зеландії закрили дорогу, щоб машини не заважали морським левам спокійно ходити на пляж. Тепер район можна відвідувати пішки і на велосипеді.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Кіт Сирський став зіркою соцмереж і "отримав" документ в "Дії": історія мишолова з передової

Кіт Сирський прославився в мережі завдяки військовому Роману Синіцину, а тепер хвостик став обличчям застосунку "Дія"

Оперна співачка виступила перед бійцями на фронті і здивувала місцевих собак: смішне відео

Білоруська оперна співачка Маргарита Левчук разом із "Культурним десантом" виступила перед українськими захисниками - її арія здивувала навіть собак

Андрій Хливнюк з ударним БПЛА потролив Рому Звєря, який співав для окупантів на Донбасі

Андрій Хливнюк дотепно відповів на виступ Романа Білика з гурту Звєрі перед російськими окупантами - лідер Бумбокс записав відео