Лайм

Вчені обдурили котів оптичною ілюзією, щоб зрозуміти їхню дивну любов до коробок

Коти так люблять коробки, що бачать їх навіть в оптичних ілюзіях

Будь то великі тигри або домашні коти, представники сімейства котячих люблять сидіти в коробках, ящиках та інших замкнутих просторах. При цьому вони не обмежуються тривимірними об'єктами, задовольняючись навіть ілюзією квадрата, пише Ghizmodo.

Фото: Gabriella Smith MA

Дослідник когнітивних функцій тварин Габріелла Сміт та її колеги з Хантерского коледжу перевірили, чи сподобається котам "коробка", яка насправді є оптичною ілюзією. Для цього вчені попросили добровольців створити для своїх хвостатих улюбленців кілька різних форм за допомогою паперу, ножиць і скотча. У їх число увійшли звичайний квадрат, ілюзія квадрата Каніша, а також контрольна фігура, яка "ламає" ілюзію.

Фігури розмістили на підлозі, після чого коти заходили в кімнату і обирали, куди сісти. З 30 тварин до співпраці виявилися готовими 9 котів, які за 6 днів експерименту зробили вибір 16 разів. 8 разів пухнасті зупинилися на квадраті, 7 разів - на ілюзії квадрата, і лише один раз - на контрольній фігурі.

Фото: Gabriella Smith MA

Фото: Gabriella Smith MA

Вчені дійшли висновку, що коти реагують на оптичні ілюзії Каніша по-людськи, і їх дійсно приваблюють двомірні фігури з контурами. Тепер команда збирається повторити дослідження на більшій вибірці, щоб дізнатися, як наші вихованці бачать навколишній світ.

Досі залишається загадкою, чому коти люблять коробки. Одна з теорій припускає, що в замкнутому просторі вони відчувають себе захищеними від хижаків. Також ця пристрасть може бути пов'язана з їхніми мисливськими інстинктами: сховавшись у засідці, вони можуть вистрибнути на здобич. В майбутньому Сміт та її команда сподіваються використати свої напрацювання, щоб дізнатися правду про одержимість котів коробками.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кіт Сирський став зіркою соцмереж і "отримав" документ в "Дії": історія мишолова з передової

Кіт Сирський прославився в мережі завдяки військовому Роману Синіцину, а тепер хвостик став обличчям застосунку "Дія"

Оперна співачка виступила перед бійцями на фронті і здивувала місцевих собак: смішне відео

Білоруська оперна співачка Маргарита Левчук разом із "Культурним десантом" виступила перед українськими захисниками - її арія здивувала навіть собак

Андрій Хливнюк з ударним БПЛА потролив Рому Звєря, який співав для окупантів на Донбасі

Андрій Хливнюк дотепно відповів на виступ Романа Білика з гурту Звєрі перед російськими окупантами - лідер Бумбокс записав відео