Лайм

Суд заборонив поширення книги "Справа Василя Стуса", і Віктор Медведчук став на 860 грн багатшим

У 2019 році політик заявив про намір заборонити поширення збірника документів

Дарницький районний суд заборонив поширення книги "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. У ній журналіст Вахтанга Кіпіані, використовуючи документи з архіву колишнього КДБ СРСР, розкриває деталі судів над поетом-дисидентом.

Як пише "Суспільне", суд визнав, що деякі фрази в книзі "порушують честь та гідність позивача", а також стягнув з Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat 860 гривень на користь Віктора Медведчука.

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" Фото: Facebook

Книга Вахтанга Кіпіані вийшла в 2019 році, після чого Віктор Медведчук, який згадується в ній як адвокат Василя Стуса на судовому процесі 1980 року, заявив, що вимагатиме заборони її поширення "будь-яким способом на будь-якій території". На думку політика, в 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують його честь та гідність.

В 1980 році Василя Стуса засудили до 10 років примусових робіт і до 5 років заслання. У 1985-му поет оголосив голодування і 4 вересня помер у карцері.

"Суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги "Справа Василя Стуса" є неправдою", - написав Кіпіані на особистій сторінці в Facebook, опублікувавши відповідні документи.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil