Лайм

Рукопис Наполеона про перемогу під Аустерліцем виставили на продаж - стратегію цієї битви досі викладають військовим

Звіт про військові успіхи французького імператора оцінили в мільйон євро

У Парижі на продаж виставили рукопис Наполеона Бонапарта про перемогу в битві під Аустерліцем. Унікальну пам'ятку оцінили в 1 мільйон євро, пише The Guardian.

Під час вигнання на острові святої Олени Наполеон продиктував опис битви своєму вірному ад'ютантові Бертрану, а потім додав до тексту анотації. Історики вважають, що зречений імператор Франції хотів увічнити свою славу після поразки при Ватерлоо (1815) і подальшого англійського полону.

Наполеон I в битві під Аустерліцем. Франсуа Жерар Фото: Wikipedia

Рукопис займає 74 сторінки і розповідає про зіткнення Наполеона з австрійським імператором Францем II і російським царем Олександром I в грудні 1805 року. Наполеон докладно описав тактику "битви трьох імператорів", яка допомогла йому обдурити супротивників і змусила їх повірити в слабкість французьких сил.

Битва під Аустерліцем сталася через рік після коронації Наполеона як імператора. 2 грудня 1805 року приблизно за 9 годин 75 000 солдатів армії Наполеона переграли переважаючі російсько-австрійські сили під Аустерліцем. Частина російських військ потонула в замерзлих озерах. Перемога Наполеона допомогла зруйнувати коаліцію між Францем II і Олександром I, яку фінансувала Великобританія. Бій досі вивчають у військових училищах, в тому числі в престижному Сен-Сіре у Франції.

Фото: Thomas Coex / AFP

Аукціон приурочили до двохсотріччя з дня смерті Наполеона. Галерист і колекціонер Жан-Еммануель Ро виявив рукопис серед документів спадкоємців Бертрана. "Це найбільш приголомшливий документ з історії Франції, який можна знайти в приватній колекції", - сказав він.

  • Ляльку демократа Берні Сандерса продали на аукціоны за $ 20 тисяч, хоча торги стартували з 99 центів. Річ утім, що майстер в'язання гачком зобразила політика в легендарних рукавицях і масці.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Принцесі Шарлотті 9: як виглядає іменинниця та яке місце займає у лінії наслідування престолу

Дочці Кейт Міддлтон і принца Вільяма Шарлотті виповнилося 9 років - подружжя показало нове фото іменинниці

Як змінилися прогнози букмекерів після репетицій на "Євробаченні-2024": на якому місці Україна

alyona alyona і Jerry Heil на 4 місці у таблиці букмекерів про переможців Євробачення-2024 - як змінилися шанси інших учасників

Євген Кошовий розповів про службу Пікалова та іншого учасника "Кварталу" в Нацгвардії

Олександр Пікалов і Володимир Мартинець служать - про обов'язки кварталівців розповів їхній колега Євген Кошовий