Лайм

Єлизавета II відзначає 69-ту річницю сходження на престол - Букінгемський палац показав архівні кадри

Дочка Георга VI стала королевою у віці 25 років

6 лютого королева Великобританії відзначає 69-ту річницю перебування на престолі. 94-річна Єлизавета II є рекордсменом серед всіх британських монарших осіб за віком та тривалості перебування на троні.

З такої нагоди Бугінгемскій палац показав архівний ролик - ці кадри взяті з фільму лорда Уейкхерста про смерть короля Георга VI та вступ на престол королеви.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від The Royal Family (@theroyalfamily)


Єлизавета II не любить святкувати річницю сходження на престол, оскільки в цей день вона втратила батька. 2021 рік не став винятком, і королева проведе цей день тихо у Віндзорському замку, пише Express.

Однак наступного року, з нагоди платинового ювілею, цю дату заплановано все ж відзначити. 70-я річниця сходження на престол стане видатною історичною віхою для Великобританії. В святкування включать паради та видовища, а британцям обіцяють чотири вихідних.

Єлизавета стала королевою у 1952 році під час поїздки до Кенії. Тоді 25-леняя принцеса разом з чоловіком Філіпом замінювали короля Георга VI в ході давно запланованого світового турне. Сам 56-річний монарх не міг відправитися у подорож, оскільки був дуже хворий. У ніч на 6 лютого Георг VI помер уві сні, а Єлизавета прокинулася вранці вже королевою Великобританії.

Єлизавета з батьком королем Георгом VI Фото: Getty Images

  • Коронація відбулася через 14 місяців після смерті Георга VI - 2 червня 1953 року 27-річна Єлизавета прийняла регалії Британської імперії. Вперше в історії обряд посвячення британського монарха транслювався по телебаченню, і в прямому ефірі за ним спостерігали 27 мільйонів чоловік.
  • Дивіться також на theLime унікальну листівку 1929 року, на якій зображена 3-річна Єлизавета II з батьками - герцогом та герцогинею Йоркськими (майбутнім королем Георгом VI та королевою Єлизаветою).

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У мережі пліткують про розлучення Дженніфер Лопес з Беном Аффлеком: співачка відреагувала

В мережі підозрюють, що Дженніфер Лопес та Бен Аффлек розлучаються - співачка зробила неоднозначну заяву

Електронна черга не діє: Анатолій Анатоліч розповів про невдалу спробу потрапити в ТЦК

Анатолій Анатоліч заявив, що електронні черги в ТЦК не працюють - шоумен поділився своїм досвідом та висновками

Артем Пивоваров відверто висловився про рідного батька, з яким намагався налагодити стосунки

Артем Пивоваров вперше прокоментував тему стосунків з батьком, який пішов із сім'ї - співак намагався налагодити спілкування з ним