Лайм

Ірині Муравйовій - 72: як змінилася зірка картини "Москва слезам не верит"

Чим живе сьогодні "найчарівніша і найпривабливіша"

8 лютого свій 72-й день народження святкує радянська та російська актриса Ірині Муравйова, яка запам'яталася глядачеві ролями у фільмах "Москва слезам не верит" та "Самая обаятельная и привлекательная". theLime вирішив згадати найбільш пам'ятні моменти в житті й кар'єрі актриси і розповісти, чим вона живе сьогодні.

Ірина Муравйова народилася у 1949 році в Москві в сім'ї військового інженера. Після закінчення школи вона подала заяви в усі театральні вузи столиці, але ні в один з них її не прийняли. У наступному році наполеглива дівчина повторила свою спробу, але тоді її прийняли тільки в студію при дитячому театрі (конкурс там був менше і брали лише москвичів). Пізніше Муравйова все-таки закінчила заочно ГІТІС імені А. В. Луначарського.

Ірина Муравйова в молодості Фото: Pinterest

З 1970 року виступала на сцені Центрального дитячого театру, а в 1973-му почала зніматися в кіно.

Кадр з фільму "Москва слезам не верит" Фото: Pinterest

Широку популярність актрисі принесла участь у легендарній картині "Москва слезам не верит" (1979) Володимира Меньшова. Спочатку Ірина поставилася до сценарію досить скептично, але роль авантюристки Людмили принесла актрисі всенародну славу і любов глядачів. За цю роль Муравйову нагородили державною премією СРСР.

Кадр з фільму "Москва слезам не верит" Фото: Pinterest

У 1981 році вона знялася у ще одній знаковій картині під назвою "Карнавал". У ній Муравйова зіграла провінціалку Ніну Соломатіну, яка мріє стати артисткою. Знаменита сцена-монолог біля телефону-автомату "Позвони мне, позвони!" стала всенародним хітом. Завдяки цій ролі в 1982 році Ірина Муравйова була визнана кращою актрисою року за результатами опитування читачів журналу "Советский экран", а фільм побив усі рекорди в прокаті.

У 1985 році вийшла ще одна картина "Самая обаятельная и привлекательная" з Іриною Муравйовою у головній ролі. Вона зіграла інженера конструкторського бюро НДІ Надю Клюєву, якій допомагає влаштувати особисте життя шкільна подруга Сусанна. Сусанна, з'ясувавши, що Надя все ще незаміжня, вирішує "налагодити життя" старої подруги, навчивши її "науковим" методам зваблювання.

Кадр з фільму "Самая обаятельная и привлекательная" Фото: Pinterest

За словами режисера Геральд Бежанова, Ірина Муравйова навідріз відмовлялася зніматися в цій картині, так як хотіла відійти від свого амплуа і знятися у більш серйозному кіно. Муравйовій сценарій спочатку не сподобався зовсім. За її власними словами, в той період їй хотілося "авторського кіно, вдумливого, серйозного". Однак уже після виходу картини Муравйова була від неї у захваті.

Фото: Pinterest

Крім ролей у кіно, актриса все життя служить в театрі. У 1977-1991 роках Муравйова була актрисою Московського театру імені Моссовета, де зіграла чимало головних ролей у спектаклях сучасних авторів. А з 1993 року по теперішній час служить у державному академічному Малому театрі в Москві. Також вона озвучувала мультфільми.

Ірина Муравйова на сцені театру Фото: Pinterest

На відміну від своїх героїнь в кіно особисте життя Муравйової склалося вдало - понад 40 років вона прожила в шлюбі з режисером Леонідом Ейдліним. Актриса має 2 синів і 2 онуків.

Фото: Instagram / Ирина Муравьева

На сьогоднішній день Ірина Муравйова продовжує грати в театрі - з 2019 року виконує роль Доллі Леві в спектаклі "Завжди кличте Доллі".

Фото: Instagram / Ирина Муравьева

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії