Лайм

Вчені розповіли, які тварини можуть стати джерелом нового небезпечного коронавірусу

Ці види можуть стати сприятливим середовищем для появи мутантних штамів

Біологи з Ліверпульського університету використали штучний інтелект (ШІ), щоб дізнатися, звідки може з'явитися новий потенційно небезпечний коронавірус, пише NY Post.

Команда розробила комп'ютерну модель прогнозування, щоб серед 876 видів ссавців визначити потенційних хазяїв коронавірусів, які вже існують, але ще не досягли людей. Алгоритм допоміг виділити види, які можуть стати хазяїнами двох або більше штамів, створюючи сприятливе середовище для нового мутантного вірусу.

Європейський їжак Фото: pixabay.com

"Один із способів створення [вірусів] - це рекомбінація двох існуючих коронавірусів. Отже, два віруси заражають одну і ту ж клітку і рекомбінують в "дочірній" вірус, який стане абсолютно новим штамом", - пояснив вірусолог Маркус Благроув, який працював над дослідженням.

Основними "підозрюваними" в рекомбінації пандемічного SARS-CoV2 з десятками інших коронавірусів виявилися такі тварини, як звичайний їжак, дикий кролик, верблюд, цивета, домашні свині, коти і деякі види приматів. Більш того, у деяких із цих видів вже спостерігалася рекомбінація штамів.

Алгоритм будував свої прогнози на біологічній схожості між відомими хазаїнами коронавірусів і спорідненими видами. Ведуча авторка роботи Мая Варда пояснила, що ці тварини можуть заразитися або тому, що дуже тісно пов'язані з видами-переносниками коронавірусів, або тому, що є сусідами географічно.

Вчені попередили, що їхня робота - не привід демонізувати тварин, і покликана допомогти більш ретельно моніторити, як і де дика природа перетинається з людським світом. "Практично неможливо постійно обстежувати всіх тварин, тому наш підхід дозволяє розставляти пріоритети. За цими видами потрібно спостерігати", - кажуть вони.

  • Фільм "Зараження" допоміг Великобританії першій ву світі почати вакцинацію від коронавірусу. Міністр охорони здоров'я надихнувся фільмом-катастрофою Стівена Содерберга.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Найгірше позаду: комік Віктор Розовий вперше після важкого поранення висловився про свій стан

Віктор Розовий вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан після важкого поранення голови - комік показав фото з лікарні

Де дивитися фінал "Євробачення-2024", в якому Україна змагається за перемогу

Коли фінал "Євробачення-2024" та під яким номером виступатимуть alyona alyona та Jerry Heil - де дивитися виступ України у фіналі

ЗМІ показали відео, як працівники ТЦК зупинили в Києві Monatik: співак відреагував

Дмитра Монатіка у Києві зупинили представники ТЦК та перевірили документи - співак прокоментував ситуацію - відео