Лайм

У США клонували тхора, який помер більше 30 років назад - вчені рятують вимираючий вид

Біотехнологи працюють над відновленням популяції тварин

Американські вчені клонували самку чорноногого тхора - представницю вимираючого виду, який зник у дикій природі в 1980-х.

Маленька хижачка на ім'я Елізабет Енн є генетичною копією тварини, яка померла 33 роки тому, пише NY Post. Вона народилася 10 грудня і живе на фермі з розведення черноногих тхорів у Колорадо. Вчені повертають вид у колишню середовище існування і сподіваються врятувати його від повного зникнення.

Клонований тхір Елізабет Енн Фото: US Fish and Wildlife Service

Чорноногий тхори - це різновид ласки, який легко впізнати за чорними відмітинами на очах. Вони ведуть нічний спосіб життя і харчуються переважно луговими собачками. На початку 80-х їх вважали вимерлими через втрату середовища проживання, але одного разу на ранчо у Вайомінгу собака приніс під двері мертвого чорного тхора, чим врятував вид від неминучої загибелі.

Вчені розшукали залишки популяції тхорів і зібрали їх для розведення у неволі. З 1990-х років тисячі маленьких хижаків повернулися у дику природу, але всі ці тварини - нащадки 7 спільних предків, і відсутність генетичної різноманітності зробила їх дуже вразливими до хвороб. Виду все ще загрожує вимирання, тому захисники природи покладають великі надії на біотехнологів.

Фото: Wikipedia

Елізабет Енн створили завдяки генетичному матеріалу тхора Вілли, яка не змогла передати свою ДНК природним шляхом через безпліддя сина Коді. Після смерті Вілли її тканини відправили до "замороженого зоопарку" San Diego Zoo Global, де зберігаються клітини понад 1100 видів і підвидів з усього світу. Згодом вчені хочуть модифікувати ці гени, щоб допомогти клонованим тваринам вижити.

Клонуванням Елізабет Енн займалася техаська компанія Viagen, яка також клонує домашніх котів за $ 35 тис і собак за $ 50 тис. Роботу координували сеціалісти організації Revive & Restore, які також мріють повернути у природу мандрівного голуба - вид, який вимер більше 100 років тому.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші