Лайм

Пісня в ім'я диктатури: на "Євробаченні" від Білорусі виступлять прихильники Лукашенка - у гурту вже 25 тисяч дизлайків

Про що співають "Галасы ЗМеста"

9 березня "Белтелерадіокомпанія", яка є головним державним мовником Білорусі, транслює "Євробачення" та виступає організатором національних відборів на пісенний конкурс, оголосила, що цього року країну представить гурт "Галасы ЗМеста" з піснею "Я научу тебя".

У мережі новину зустріли критикою, так як музиканти є прихильниками Олександра Лукашенка, відкритими супротивниками місцевих протестів, а також учасниками автопробігів на підтримку чинного президента. Що ж стосується пісні, її назвали "піснею в ім'я диктатури".

11 березня організатори "Євробачення" не допустили до конкурсу пісню Білорусі - трек гурту "Галасы ЗМеста" видалили з YouTube. Музикантам запропонували змінити текст пісні або обрати іншу. Невиконання цієї вимоги може призвести до дискваліфікації країни цього року.

На "Євробаченні" в Роттердамі гурт "Галасы ЗМеста" заспіває російською мовою, при цьому за змістом пісня "Я научу тебя плясать под дудочку. Я научу тебя клевать на удочку. Я научу тебя ходить по струночке. Ты будешь всем доволен, рад всему, - співається в приспіві. - Я сочиню тебе специально музычку. Я поднесу тебе весь мир на блюдечке. Я превращу твои печали в шуточки. Тебе же лучше будет самому".

9 березня відео з піснею Білорусі для "Євробачення-2021" представили в YouTube. До моменту написання цього матеріалу ролик зібрав понад 300 тисяч переглядів і 25 тисяч дизлайків.

Гурт "Галасы ЗМеста" виступає під біло-червоно-зеленим логотипом, який нагадує нинішній державний прапор Білорусі (чому учасники протесту зробили своїм символом колишній державний прапор - біло-червоно-білий - ми розповідали тут). Колектив складається з п'яти чоловік, їх фронтменом є колишній військовий перекладач Дмитро Бутаков. Сьогодні він музикант, автор пісень і власник місцевого кафе, який досі не може змиритися з розпадом СРСР.

У місцевій провладній пресі творчість гурту "Галасы ЗМеста" називають "народною сатирою".

  • Тим часом київський гурт Go_A, який представить на конкурсі Україну, кардинально змінив свою пісню SHUM. Саме з нею музиканти поїдуть до Роттердам.
  • 65-й щорічний конкурс "Євробачення" відбудеться в Роттердамі (Нідерланди) і пройде в заявлені раніше дати - 18, 20 та 22 травня. Раніше його організатори затвердили формат на 2021 рік. Конкурс пройде за так званим сценарієм "B" - з приїздом артистів до Роттердаму, але з меншою кількістю журналістів та людей у команді кожного учасника.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита