Лайм

82-річна жінка вирушить у космос разом із Джеффом Безосом - вона чекала свого шансу 60 років

Уоллі Фанк здійснить суборбітальний політ на кораблі New Shepard

82-річна Уоллі Фанк стане однією з чотирьох пасажирів космічного корабля New Shepard, який вирушить у суборбітальну подорож 20 липня. Найбагатша людина сіту Джефф Безос обрав її в якості почесного гостя в першому пілотованому туристичному польоті корабля Blue Origin, про що розповів в Instagram.

Крім Уоллі Фанк, в капсулі також будуть знаходиться сам Джефф Безос, його брат Марк і поки не названий переможець аукціону, який заплатив за квиток більше 28 млн доларів.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Jeff Bezos (@jeffbezos)

82-річна Фанк чекала можливості вирушити в космос 60 років. У 1961 році вона стала наймолодшою учасницею програми "Меркурій 13", що навчала жінок польотам у перших космічних програмах NASA. Вона краще за всіх пройшла тренування та іспити, і навіть провела 10 годин 35 хвилин у резервуарі сенсорної депривації, перевершивши відомого астронавта Джона Гленна. Крім того, Фанк є досвідченим пілотом: вона налітала більше 19 тисяч годин і навчила управляти літаками понад 3000 осіб.

Фото: Getty Images

Програму "Меркурій 13" згорнули, але мрії Фанк про космос здійсняться у 52-ту річницю висадки Ніла Армстронга і Базза Олдріна на Місяць.

"У 1961 році Уоллі Фанк була кращою в своєму класі в рамках програми "Меркурій 13". Незважаючи на завершення навчання, програму скасували, і ніхто з тринадцяти не полетів. Час прийшов. Ласкаво просимо в команду, Уоллі. Ми раді, що ви полетите з нами 20 липня як наша почесна гостя", - написав Безос.

Капсула New Shepard після приземлення Фото: Wikipedia

New Shepard - повністю автономний космічний корабель, успішні випробування якого проводилися з 2015 року. Після розгону ракетою-носієм капсула, призначена для 6 осіб, відокремиться на висоті 40 км і підніметься по інерції до висоти близько 100 км. На кордоні між атмосферою і космосом (суборбіті) пасажири проведуть кілька хвилин, після чого апарат почне зниження. Передбачувана тривалість місії - 10 хвилин.

  • Відомо, що Уоллі Фанк раніше придбала квиток на борт суборбітального космолета Unity-22, побудованого компанією Річарда Бренсона Virgin Galactic. Перший комерційний рейс прямих конкурентів Blue Origin має відбутися 11 липня. Unity-22 проведе в польоті більше двох годин, але, як і у випадку з New Shepard, в невагомості на висоті 100 км пасажири проведуть всього кілька хвилин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Сумую і люблю: Ахтем Сеітаблаєв зворушливо звернувся до покійної мами в день її народження

Український режисер та військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв вшанував пам'ять своєї матері та показав фото з мамою загиблого актора Паші Лі

Ментально не готова до цього: українська співачка розповіла, як ставиться до жіночої мобілізації

Співачка Даша Суворова прокоментувала тему жіночої мобілізації - артистка заявила, що поки не готова вступити до лав ЗСУ

У США застрелили відомого 32-річного репера, який був другом Джастіна Бібера

Американський репер Кріс Кінг загинув у 32 роки - його застрелили невідомі під час спроби програбування - деталі інциденту