Лайм

Стьоб і приниження: в мережі скетч "Дизель Шоу" критикують за расистські жарти

Віктор Вемуна розповів, як відмовився зніматися в номері "Тарас-папуас"

Переможець шоу "Розсміши коміка" Віктор Вемуна поділився в Instagram скетчем "Дизель Шоу", в якому його запрошували знятися разом із сестрою. Афроукраїнський блогер перерахував образливі жарти, які сприяють закріпленню расистських стереотипів у суспільстві.

Скетч під назвою "Тарас-папуас" розповідає про те, як продюсер, сценарист і режисер збираються зняти ремейк "Тараса Бульби" для Netflix. Американська компанія надсилає темношкірого актора, і команда обговорює адаптацію повісті Миколи Гоголя.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Viktor Vazzzovsky (@vazzzovsky)

Всі жарти у скетчі "Дизель Шоу" побудовані на кольорі шкіри актора, який "став чорним, тому що підгорів". Також номер висміює рух Black Lives Matters і вбивства афроамериканців членами "Ку-клукс-клану":

"Ми знімаємо чорно-біле кіно? А жанр - чорна комедія? Жанр - порно? Тарас, розмахуючи булавою трусах, перемагає американських жінок?" "На козаків нападають поляки, чи будь-які білі підійдуть?" "Побачивши запеклого козака всі йому просто кланяються, або стають на одне коліно і починають цілувати черевики?" "В кінці Тараса спалюють, або розстрілюють на виході з нічного клубу?" "Поляки навколо багаття звичайні, або в білих ковпаках?"

Віктор Вемуна нагадав "Дизель Шоу" про відповідальність, яку вони несуть перед своєю аудиторією і всім українським суспільством.

"Доки з головних гумористичних сцен країни буде нестися реготня про те, що наш колір шкіри - згорілий білий, доти таке буде нестися і на вулицях. 50-70% українців дивиться ваше шоу. І завтра, коли у них запитає дитина, чому цей дядько такий чорний, вони дадуть відповідь, що він підгорів. І коли ці діти підуть у школу, вони будуть називати всіх чорних навколо копченими. Тому що їм це здається смішним", - сказав комік.

Позицію Вемуни підтримали в соцмережах.

"Це не гумор, це стьоб і приниження", - пишуть в коментарях. - "Дизель Шоу - збірник стереотипів, сексизму, расизму і всіх інших видів дискримінації. Страшно те, що попит народжує пропозицію, а значить пишуться такі жарти, бо вони "заходять" масам, готовим ще й платити за це".

Українська реп-виконавиця alyona alyona також підтримала позицію Вемуни і заявила про це в Instagram-історіях.

"Такого не повинно бути на телебаченні. Я щиро вважаю, що телебачення не повинно пропагувати расизм в Україні, і темношкірі люди повинні почуватися вільно, спокійно і прекрасно", - сказала вона.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували