Лайм

Гурт GreenGrey не взяли на концерт до Дня Незалежності - ті поскаржилися на утиски через мову

Музиканти вважають, що їх намагаються стерти з історії

Офіс Президента готує до 30-річчя Незалежності України святковий концерт, на якому виступлять "30 легендарних виконавців із легендарними піснями". Спочатку в їхнє число потрапив гурт GreenGrey, але після двох місяців підготовки музикантам відмовили в участі. Причиною нібито стала російськомовна пісня "Под дождем", і гітарист Андрій Яценко (Diezel) вважає, що таким чином їх намагаються "стерти з історії".

Фото: https://www.facebook.com/diezel.greengrey

"Пісня "Под дождем"- наш перший хіт і дуже важливий в історії групи! - написав музикант в Facebook російською мовою. - У кінці травня цього року нам надійшла пропозиція з Офісу Президента взяти участь у великому святковому концерті на "Олімпійському". Почалася підготовка, обговорення сценарію виступу з режисерами, технічні деталі з менеджментом... і раптом нам повідомляють, що концерт буде тільки з україномовними артистами, і ми вже не вписуємося в концепцію свята! Як на це реагувати?!! За 30 років незалежності ми стали однією з найтитулованіших груп в Україна! У нас більше сотні різних нагород, серед них дві МТV Music Awards! Всі наші досягнення були під прапором України. І ми завжди пишалися цим! Тепер, у зв'язку з "полiтичною доцiльністью" нас намагаються стерти з історії України".

Яценко також заявив, що хоча вони співають російською, "не варто віддавати всю російськомовну культурну спадщину Росії".

У коментарях групу підтримали фанати і деякі колеги, включаючи Олександра Положинського та Марію Бурмаку, яких не покликали на концерт. "Не переживай, мене "там" теж немає, хоча всі мої пісні українською", - написав Положинський. "Мене теж не запрошували, хоча всі пісні українською, всі ці 30 років. Так що про вас хоча б подумали, а мене для них взагалі не існує", - поскаржилася Бурмака.

Скаржачись на мовні утиски, гітарист GreenGrey забув згадати кілька фактів, які також могли стати причиною відмови в участі у святковому концерті. Активіст Сергій Стерненко нагадав, що група збиралася виступати в російській Тулі на фестивалі "Дикая Мята", але захід скасували через коронавірус.

Також вокаліст групи Дмитро Муравицький (Мурік) нещодавно висміяв мовний закон. Показуючи на камеру середній палець, музикант сказав: "Мой ответ мовному закону: "Чимчикуй за мавчікамі", після чого зімітував блювоту.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита

Принцесі Шарлотті 9: як виглядає іменинниця і яке місце займає у лінії наслідування престолу

Дочці Кейт Міддлтон і принца Вільяма Шарлотті виповнилося 9 років - подружжя показало нове фото іменинниці

Як змінилися прогнози букмекерів після репетицій на "Євробаченні-2024": на якому місці Україна

alyona alyona і Jerry Heil на 4 місці у таблиці букмекерів про переможців Євробачення-2024 - як змінилися шанси інших учасників