Лайм

У США відбудеться бал Met Gala 2021: згадуємо його історію та найоригінальніші костюми зірок

Бал знаменує відкриття щорічної виставки моди Інституту костюма

13 вересня в Метрополітен-музеї Нью-Йорку відбудеться щорічний бал Інституту костюма Met Gala 2021. У 2020 році культовий захід скасували через пандемію коронавірусу, тому цього разу його чекають із особливим трепетом та цікавістю.

Сестри Кардаш'ян, Джефф Безос і Джаред Лето на Met Gala 2019 Фото: Getty Images

Met Gala почав свою історію у 1948 році як вечір зі збору коштів для нещодавно заснованого Інституту костюма. Спочатку благодійні вечірки проходили у форматі вечері для вищого суспільства Нью-Йорка, і лише в 70-х бал почав перетворюватися на одну з найяскравіших і ексклюзивних модних подій у світі. У той час Met Gala почали регулярно відвідувати знаменитості, змагаючись одне з одним в оригінальності вбрання. В результаті щороку публіка з нетерпінням чекає на фотографії червоної доріжки і готується обговорювати найстильніших і найекстравагантніших зірок.

Коли в 1972 році куратором Метрополітен-музею стала екс-редакторка Vogue Діана Вріланд, вечори Met Gala отримали щорічні теми, присвячені новим виставкам Інституту костюма. За 48 років темами ставали гламурний Голлівуд, королівська Індія, вікторіанська епоха, стиль Жаклін Кеннеді, супергерої, богині, панк-рок і навіть католицизм. У 2021 році зіркові гості Met Gala покажуть, як зрозуміли тему "В Америці: Антологія моди", адже "американська незалежність" стала офіційним дрес-кодом, зазначеним у запрошенні на бал.

Костюми Met Gala традиційно поєднують епатаж і розкіш, і напередодні події theLime зібрав найяскравіші і найбільш обговорювані образи знаменитостей на святі Інституту костюма.

Шер, 1974 рік

"Голі сукні" давно стали класикою червоних доріжок, і Меган Фокс на церемонії вручення премії MTV VMA 2021 приміряла чергову варіацію сміливого дизайну. Але саме Шер у прозорій сукні від американського модельєра Боба Маки стала його першопрохідцем. Темою 1974 року був "Романтичний і гламурний Голлівуд", і образ співачки пізніше надихнув багатьох зірок приміряти розкішні прозорі сукні.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Bob Mackie (@bobmackie)

Наомі Кемпбелл, 1995 рік

У 1995 році 26-річна Наомі Кемпбелл відвідала Met Gala в статусі музи Джанні Версаче, змусивши гостей завмерти від захоплення. Темою вечора була "Висока мода", і Наомі з'явилася на балі в інкрустованій кристалами сукні, яку спеціально для неї створив знаменитий італійський дизайнер. Модель сяяла у світлі спалахів фотокамер, а її культовий образ пізніше намагалися повторити безліч знаменитостей.

Фото: Getty Images

Принцеса Діана, 1996 рік

Принцеса Діана відвідала Met Gala один єдиний раз - через три місяці після її офіційного розлучення з принцом Чарльзом. Темою 1996 був "Крістіан Діор", і Діана вибрала для вечора надзвичайно сміливу для королівської особи сукню-комбінацію, створену креативним директором Dior Джоном Гальяно.

Фото: Getty Images

Марк Джейкобс, 2012 рік

Дизайнер Марк Джейкобс сказав, що вдягнув на бал прозору мереживну сукню Comme des Garcons поверх білих трусів, бо "не хотів одягати смокінг і бути нудним". Його витівку бурхливо обговорювали в ЗМІ, але в кінцевому підсумку сукня стала хітом і розійшлося в інтернет-магазинах, як гарячі пиріжки.

Фото: Getty Images

Кім Кардаш'ян, 2013 рік

У 2013 році вагітна Кім Кардаш'ян у статусі дружини Каньє Веста вперше отримала запрошення на Met Gala. Темою вечора був "Панк: Хаос від кутюр", але зірка реаліті-шоу не вигадала нічого кращого, аніж одягти обтислу сукню з квітковим малюнком від Givenchy. Її вбрання моментально стало мемом, а Кім порівнювали з клумбою, диваном і місіс Даутфайр. Сам Робін Вільямс поділився фотографією Кардаш'ян, написавши: "Думаю, мені це пасувало більше". Кім зізналася, що реакція мережі змусила її пошкодувати про вибір сукні, і вона плакала всю дорогу додому. Згодом, втім, її думка змінилася. "Тепер мені це подобається", - сказала епатажна зірка через кілька років.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Ріанна, 2015 рік

Образи Ріанни гарантовано привертають увагу на кожному заході, який вона відвідує. У 2015 році темою Met Gala був "Китай: Задзеркалля", і співачка обрала для вечора яскраву жовту сукню від китайського кутюр'є Гуо Пея. У неї був 8-метровий шлейф, вона важила близько 24 кг, а на її виготовлення пішло два роки. Втім, незважаючи на всю розкіш вбрання, в мережі Ріанні не вдалося уникнути порівнянь з омлетом.

Фото: Getty Images

Мадонна, 2016 рік

Темою Met Gala 2016 року була "Мода в епоху технологій", і Мадонна з'явилася на червоній доріжці в одній із найскандальніших суконь в історії заходу. Вона вбралася в чорний ансамбль Givenchy, ледь прикривши мереживом груди і сідниці. У своїх соцмережах співачка заявила: "Ми боролися і продовжуємо боротися за громадянські права і права геїв по всьому світу. Що стосується прав жінок, ми все ще знаходимося в темних часах. Моя сукня на Met Ball була політичною заявою, а також модною заявою".

Фото: Getty Images

Ріанна, 2018 рік

У 2018 році образ Ріанни знову захопив увагу публіки і навіть накликав на себе суспільну критику. Бал Met Gala проходив у римо-католицькій тематиці, і співачка вибрала для червоної доріжки костюм із папською митрою. У соцмережах такий образ багато хто назвав блюзнірством, але Ріанна не звернула уваги і і навіть не подумала вибачитися перед ображеними.

Фото: Getty Images

Джаред Лето, 2019 рік

2019 рік з його химерною темою "Кемп" став одним із найбільш божевільних в історії Met Gala. Він подарував нам Кеті Перрі в костюмі люстри, Селін Діон в короні зі страусиного пір'я, Леді Гагу в сукні-трансформері, Кім Кардаш'ян у мокрій сукні і Дженніфер Лопес у перуці з бісеру. Але найбільше захоплення в мережі викликав Джаред Лето, який з'явився на червоній доріжці з копією власної голови під пахвою. Аксесуар Gucci обійшовся акторові в 10 000 євро, але модник залишився дуже задоволений своєю епатажною витівкою.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування