Лайм

У Києві помер єдиний син режисера Сергія Параджанова

Приятель Сурена Параджанова опублікував архівні кадри

У Києві на 63-му році життя помер Сурен Параджанов - єдиний син Сергія Параджанова, режисера фільму "Тіні забутих предків". Про це на особистій сторінці у Facebook повідомив його приятель, грузинський фотограф Юрій Мечитов.

У листопаді 1955 року Сергій Параджанов одружився на дочці радянського дипломата Світлані Щербатюк. У листопаді 1958-го в молодій родині народився хлопчик Сурен. У 1961 році подружжя розлучилося, але підтримувало теплі стосунки, а Світлана зберегла подвійне прізвище - Щербатюк-Параджанова.

Сурен Параджанов Фото: Facebook / Yuri Mechitov

Сурен Параджанов проживав у Києві з матір'ю. Трохи більше року тому жінка померла, доживши до 82 років. Цієї осені помер і син режисера. Причини смерті не уточнюються.

У соцмережі Юрій Мечитов поділився архівними кадрами, на яких ще молодий Сурен Параджанов зображений разом з батьком.

Сурен Параджанов c батьком Фото: Facebook / Yuri Mechitov

Фото: Facebook / Yuri Mechitov

Сергій Параджанов - український та вірменський кінорежисер, найбільш відомий як основоположник жанру Колаж в українському образотворчому мистецтві. Андеграундний режисер свого часу, чиї роботи набули культового статусу лише після його смерті в 1990 році.

У тому ж 1990 року Параджанова посмертно удостоїли звання народного артиста УРСР, а роком пізніше - Державної премії України ім. Т. Шевченка. До найбільш значимих проектів режисера відносять стрічки "Перший хлопець" (1958), "Українська рапсодія" (1961), "Тіні забутих предків" (1964), "Колір граната" (1968).

  • Раніше на 66-му році життя помер Роджер Мічел - режисер фільмів "Ноттінг Хілл" та "Моя кузина Рейчел". Прем'єра його останнього фільму була запланована на 2021 рік.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита