Лайм

У віці 100 років помер психотерапевт Аарон Бек – як він навчив світ боротися з депресією

Доктора Бека називають одним із найвпливовіших психотерапевтів в історії

Аарон Бек, якого вважають батьком когнітивно-поведінкової психотерапії (КПТ) та одним із п'яти найвпливовіших психотерапевтів в історії, помер у віці 100 років.

Про смерть повідомив Інститут когнітивно-поведінкової терапії Бека, який він заснував разом із дочкою Джудіт. "Доктор Бек був невтомним захисником доказової медицини у лікуванні психічних розладів, і його робота торкнулася незліченних життів", - йдеться у заяві Інституту.

Фото: Wikipedia

КПТ спочатку була розроблена для боротьби з депресією, щоб покращити самопочуття людей, допомогти їм змінити спосіб мислення та поведінку. Сьогодні КПТ є одним із найбільш досліджених напрямків психотерапії з доведеною ефективністю у лікуванні депресії, тривоги, залежностей, розладів харчової поведінки та інших психологічних проблем.

Людей, які проходять КПТ, заохочують змінити ставлення до себе та навколишнього світу, сфокусуватися на поточних проблемах та покращити повсякденний світогляд.

Аарон Бек народився у 1921 році в Провіденсі (США) в сім'ї єврейських іммігрантів. Він здобув медичну освіту в Єльському університеті, а коли зайнявся практикою, відійшов від основ фрейдистського психоаналізу. Замість того, щоб розкопувати конфлікти та травми у несвідомому та минулому людей, доктор Бек зосередився на свідомості пацієнтів, допомагаючи їм протистояти існуючим негативним думкам.

Доктор Бек також розробив методи самозвіту про депресію та тривогу, зокрема опитувальник (шкалу) депресії Бека (BDI), який став одним із найпопулярніших тестів для вимірювання тяжкості депресії. У його послужному списку - понад 600 статей у фахових журналах та 25 опублікованих книг.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Nemo перемогли на "Євробаченні-2024": про що їхня пісня The Code

Співак Немо зі Швейцарії виграли "Євробачення-2024" - текст пісні The Code, яка принесла їм перемогу

Україна - у трійці: як у Мальме пройшов фінал "Євробачення 2024"

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

Україна посіла 3 місце у фіналі "Євробачення-2024": хто виграв конкурс у Мальме

На "Євробаченні-2024" переміг представник Швейцарії Nemo - alyona alyona та Jerry Heil посіли третє місце у фіналі