Лайм

Оригінальний комп'ютер Apple, створений Стівом Джобсом 45 років тому, продали на аукціоні

Його називають "святим Граалем" для колекціонерів вінтажної електроніки

Комп'ютер Apple-1, створений у 1976 році Стівом Джобсом та Стівом Возняком, продали на аукціоні за 400 тис. доларів. Ця сума в 65,5 разів перевищує вартість найдорожчого сучасного MacBook Pro.

BBC пише, що оригінальний Apple-1 все ще працює і є одним із 200 комп'ютерів, проданих у першій партії 45 років тому.

Фото: JOHN MORAN AUCTIONEERS, INC.

Комп'ютер мав лише двох власників: професора коледжу та студента, який купив його за 650 доларів. Також лот доповнили керівництвом користувача та програмним забезпеченням на двох касетах.

"Це свого роду святий Грааль для колекціонерів вінтажної електроніки та комп'ютерної техніки", - сказав експерт Apple Корі Коен перед аукціоном.

Для виробництва Apple-1 Джобс продав свій мікроавтобус Volkswagen, а Возняк – калькулятор HP-65 за 500 доларів. 1976 року комп'ютери почали продаватися за 666,66 доларів. Вважається, що у світі існує близько 20 таких робочих комп'ютерів.

Проданий раритет не є найдорожчим Apple-1 усіх часів – рекорд утримує комп'ютер, який пішов з молотка у 2014 році за 905 тис. доларів.

  • Королівська сім'я продасть на аукціоні діаманти Марії-Антуанетти. Парні браслети останньої королеви Франції складаються зі 112 діамантів старого огранювання.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Заочні снайпери: Андрій Джеджула висловився про артистів, які виїхали з України

Український шоумен і волонтер Андрій Джеджула прокоментував поведінку Потапа, Влада Ями та Олега Винника, які обрали життя за кордоном під час війни

Закликав до війни проти України: СБУ повідомила про підозру зірці "Універу" Віталію Гогунському

Російський актор Віталій Гогунський, який грав Кузю у серіалі "Універ", отримав підозру від СБУ

Анастасія Приходько показала, як підріс її молодший син Лука: рідкісне фото

Українська співачка Анастасія Приходько поділилася з передплатниками у мережі знімком із 3-річним сином Лукою у невимушеній обстановці