Лайм

Дім розстрілювали заради забави: шеф-кухар Алекс Якутов розповів, що його родина пережила у Маріуполі

Рідні кулінара дивом вирвалися з пекла

Шеф-кухар Алекс Якутов, відомий українцям із шоу "Пекельна кухня" та "На ножах", розповів "Новому каналу" про жахіття, з якими його родина зіткнулася в знищеному російськими військами Маріуполі.

Якутов втратив зв'язок із родичами в березні, після чого зі страхом чекав новин і щосили намагався витягнути їх із пекла. У результаті сім'я шеф-кухаря дивом прорвалася на безпечну частину України, уникнувши вбивства військовими злочинцями РФ.

Фото: https://www.instagram.com/alex_yakutov/

"Будинки моїх рідних розташовані на лівому березі Маріуполя, якому сильно дісталося вже з перших днів. У дворах йшли запеклі танкові бої. У місті немає живого місця. Поки тримається тільки "Азовсталь". Усі знайомі, які евакуювалися з лівого берега, говорили, що з правого ще можна було якось поїхати, там відкривалися якісь коридори, і люди все-таки виривалися, – розповів Якутов. - Жителі лівого берега добиралися до підконтрольних Україні територій тільки дивом. Їх точно вели якісь вищі сили, адже їм потрібно було проїхати практично все місто, повз "Азовсталь", яку постійно обстрілюють. Більшість не доїхали, були розстріляні прямо в машинах. Тому багато маріупольців, рятуючи свої життя, поїхали до Росії. Тому що на шляху туди росіяни принаймні не знищували колони".

Будинок у Маріуполі Фото надане "Новому каналу" Алексом Якутовим

Сім'я Якутова зберігає у серцях надію повернутися до рідного міста, але всі їхні будинки зруйновані та спалені.

"Квартира мого брата вигоріла вщент. У нього двоє дітей. Найменшій – півроку. Повертатися їм нікуди. Сусідний будинок – моєї бабусі. Я там провів найкращі миті дитинства, і в мене дуже теплі спогади, пов'язані з нею та цим будинком. Там у дворі я бігав, а бабуся з вікна кликала мене обідати, і все подвір'я це чуло. Вікна квартири виходили на обидві сторони, і з однієї було видно школу, де я вчився. Школи, на жаль, уже також немає. На бабусин дім скидували бомби, на відео з дрону ми побачили, що дах подекуди повністю зруйнований. Ще знайшли відео, де кадировці розстрілюють його з гранатометів. Просто так, заради забави", - розповів Алекс.

Доля квартири, в якій жила мама шеф-кухаря, родині невідома. Вони не тішать себе ілюзіями, оскільки у дворі будинку базувався полк "Азов", який нещадно бомбили.

"Будинків поруч практично не залишилося. Повертатися, зрозуміло, нікуди, – каже Якутов. – Але найбільше шкода, що росіяни вкрали теплі спогади, пов'язані з містом. Вони ніби навмисне знищують Маріуполь так, щоб ми забули, звідки і хто ми. Що у бабусиній, що в маминій квартирах зберігалося багато цінного для нас - фото, пам'ятні речі. Цього немає. Будинки можна відбудувати, школу - теж звести нову, але життя людей до 24 лютого не відновити. Росіяни знищили долю кожного маріупольця, всі щось втратили – спогади, житло, рідних, життя”.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита