Лайм

Психолог Андрій Козінчук розповів, чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовим

Корисні рекомендації від фахівця

Міністр оборони України Олексій Резніков на прес-конференції Forbes розповів, що наразі у ЗСУ мобілізовано вже 700 тис. осіб. У зв'язку з цим багато цивільних цікавляться, як спілкуватися з військовими, чий досвід може бути дуже важким.

Військовий психолог Андрій Козінчук на своєму YouTube-каналі "У моїй голові" поділився порадами про те, як говорити з військовими, а які слова та вчинки можуть їх зачепити, образити чи спровокувати на конфлікт.

Фото: Getty Images/Ivan Chernichkin

Як висловити повагу незнайомому військовому

Можна говорити "Дякую за службу" або використовувати невербальні сигнали: посмішку та кивок або популярний "цивільний салют", коли люди прикладають руку до серця. Це розшифровується, як: "Завдяки тобі". "Дякую за твою службу".

Як спілкуватися з військовим, із яким ви не знайомі

Не робіть ніяких непередбачуваних дій: феєрверків, криків, обіймів ззаду. Ви повинні бути передбачуваними. Якщо ви хочете обійняти людину, спочатку скажіть: "Хочу вас обійняти".

Не треба запрошувати людину до частування: "Якщо ти військовий, ти втомився, давай із тобою підемо і будемо вживати міцні алкогольні напої". Людина, швидше за все, вам відмовить.

Уникайте важких тем та загальних фраз, на які військовим важко відповідати. Зразок: "Ну як там наші?" "Страшно на війні?" "А чи багато наших загинуло?" Не факт, що військовий говоритиме про це, але йому буде не дуже комфортно.

Небажано ліпити ярлики: "Ви - герої, сонечки, красені, щит України". Гіпотетично так воно і є. Але ви не знаєте цієї людини. Вона може відчувати якусь велику провину, комплекс уцілілого, переживати речі, про які ви не знаєте. Тому краще говорити про свої почуття: "Для мене ви герої", "Я вам дуже вдячний", "Мені спокійно від того, що є ЗСУ", "Я дуже люблю ЗСУ".

Як спілкуватися з військовим, якого ви знаєте

Щиро висловлюйте свої емоції та бажання, кажіть, що ви щасливі, сумвали або навіть злилися через довгу розлуку.

Дайте йому висловитись.

Не робіть нічого непередбачуваного.

Жодної критики, порад та ярликів. "Критика війни недоречна від людей, які там не були. Замість порад пропонуйте опцію, вибір", - коментує Козінчук.

Як спілкуватися з військовим з інвалідністю

Не змінюйтеся і спілкуйтеся з ним так само, як і з людиною без інвалідності. Є винятки, наприклад, баротравма (контузія), коли людина погано чує і просить говорити голосніше.

Під забороною будь-яка жалість. "Цих людей називають "люди з інвалідністю". Не інвалід, не каліка, не людина з особливостями", - пояснює психолог.

Не допомагайте людям без їхнього дозволу чи прохання, щоб не зачепити їхньої гідності. Якщо людина без кінцівок намагається відкрити рюкзак і ви хочете допомогти, попросіть дозволу. Робіть все з вербальної чи невербальної згоди.

Загальна порада для всіх

Якщо ви відчуваєте провину, коли бачите військового, не змушуйте його вирішувати вашу проблему. "Провина, як правило, показує, що ви не відчули своєї ролі, не знаєте її чи не задоволені нею. Роль, яку ви виконуєте, вбиває будь-яку провину. І навіть якщо ви її відчуваєте, не наголошуйте на цьому. Натомість підкресліть те, що пишайтеся його службою", - каже Козінчук.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтесь про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування