Лайм

Схоже на ПТСР: актор Віктор Стороженко розповів про наслідки поранення на фронті

Захисник України не може спати через нав'язливі видіння

У серпні український театральний актор Віктор Стороженко отримав поранення на передовій. Під час важкого артилерійського бою у Бахмутському районі він утримував позиції ЗСУ у селі Зайцеве та знаходився у будинку без даху, куди прилетіла касетна міна. В інтерв'ю "Українській правді" солдат батальйону "Свобода" розповів про наслідки поранення, з якими досі бореться.

Фото: https://www.instagram.com/martinfildman/

"Мені пощастило - я був в активних навушниках, уламок потрапив у кістку під оком, зробив дві дірки і вийшов. Чуваку поруч перебило артерію на руці - наклали турнікет, і з ним все нормально було. Моє обличчя розпухло, щелепа дуже боліла, я навіть думав, що верхні зуби випадуть", – згадує Стороженко.

Пораненого бійця відвезли до лікарні Мечникова у Дніпрі, де лікарі надали йому необхідну допомогу та зашили рану. Проте сьогодні Віктора перевезли до Києва, де він проходить обстеження.

"Лікар говорить, що у мене щось схоже на ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), - зізнався актор. - Я так розумію, що поранення стало точкою в тій психологічній та фізичній втомі, яка накопичилася. Цей бій у Зайцевому став найважчим у моєму житті. Він став переломним".

Стороженко розповів, що тепер, коли заплющує очі, бачить приліт міни.

"Коли я вперше приліг після поранення, подумав: клас, нарешті я можу поспати. Але тільки заплющив очі - бац, приліт міни. Я такий: ага... Заспокоююсь, заплющу очі - знову приліт. Відкриваю, закриваю - те саме. Все це було тільки в моїй уяві", - каже він.

Фото: https://www.instagram.com/martinfildman/

Без пігулок Віктор Стороженко не міг спати, але навіть ліки не змогли позбавити його страшних видінь.

"Наступної ночі, коли я заплющив очі, почався стрілецький бій, якого насправді не було. Потім були ночі, коли я прокидався від сильного болю в ребрах, ніби мені їх хтось ламав. Або зі сльозами, коли мене кликав син", - каже актор.

Наразі повернення Віктора Стороженка на фронт під питанням - залежить від лікарів та його самопочуття.

"Якщо ти добре почуваєшся і хочеш жити, то можеш повертатися на війну. Якщо ти депресивний, вважаєш, що життя - лайно, йдеш воювати, щоб хоча б щось корисне зробити, то краще не потрібно. Коли ти опинишся в тому пеклі, то з таким настроєм дуже швидко станеш двосотим", – поділився він.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У Мальме проходить фінал "Євробачення 2024", де Україна змагається за перемогу: онлайн-трансляція шоу

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

У день фіналу "Євробачення-2024" шанси України на перемогу впали: новий прогноз букмекерів

За кілька годин до старту фіналу "Євробачення 2024" букмекери оновили свої прогнози на переможця - яке місце віддають Україні

Нідерланди дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу: що відомо

Представника Нідерландів Йоста Кляйна дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу