Нещодавно в Яремче відбулося відкриття оновленого ресторану "Гуцульщина". Цей заклад без перебільшення можна назвати культурною візитівкою Карпат, яка приваблює не лише українців, а й людей зі всього світу, які хочуть глибше пізнати автентичну Україну.

Про відкриття ресторану та його реставрацію пише NV.

Ресторан "Гуцульщина"Фото: instagram/hutsulshchyna.yaremche/

А нова сторінка закладу досить цікава. Співвласники Ігор Штогрин та Андрій Бакай ініціювали реставрацію будівлі, намагаючись вдихнути в неї нове яскраве життя. А за оновлення меню відповідав відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Читайте також: "Усвідомлення": у Києві з'явився символічний артоб'єкт про війну і пам'ять.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Варто згадати, що вперше проект ресторану "Гуцульщина" створив архітектор Іван Боднарук, а звели заклад 1956 року. Унікальність будівлі в тому, що її втілювали за нетиповою методикою - без жодного цвяха.

Фото: Скріншот

У цьому ресторані-музеї побували знакові особистості української культури, зокрема Володимир Івасюк, Василь Зінкевич та Ліна Костенко.

Оновлення будівлі ресторану відбувалося з дотриманням усіх вимог, адже це не просто заклад, а пам’ятка архітектури, музей, який манить туристів зі всієї України та з-за кордону.

Процес відродження тривав таким чином: дерев’яні зруби очищували не новомодними інструментами, а вручну, реставрували дах та подбали про збереження автентики - косівських кахлів та глиняного посуду.

За словами Ігоря Шторгина, майстри намагалися зберегти душу Гуцульщини.

"Ми хотіли реставрувати, а не просто зробити ремонт. Було важко знайти справжніх майстрів по дереву, які розуміють, як працювати з такою історичною пам’яткою. А коли почали реставрацію, з’ясувалося, що стан будівлі значно гірший, ніж ми очікували. Тож реставрація її буквально врятувала", - уточнив він.

Фото: instagram/hutsulshchyna.yaremche/

А Євген Клопотенко подбав про те, аби меню було неповторним. Для цього ресторатор вирушив у гастроекспедицію Карпатами, аби поспілкуватися з місцевим населенням, вловити всі нюанси та перейняти автентику.

"Коли до мене звернулася нова команда закладу з проханням допомогти з меню - я не міг відмовити й не зробити щось круте для них і для всієї України", - пояснив Євген Клопотенко.

Євгену вдалося відновити дванадцять традиційних гуцульських страв, серед який найцікавіші - тертюхи, лютий сир, буришник та гуслянка.

Відомо, що заклад має далекоглядні плани і має на меті стати культурно-гастрономічним центром Карпат, який має свій неповторний дух та історію.

Раніше ми писали, що на Рейтарській відкриють сквер на честь Георгія Нарбута зі скульптурною композицією. Автором скульптури став відомий український митець Назар Білик.

Цікаві новини для вас: