Лайм

День Ксенії відзначають 6 лютого: яку святу вшановують і що заборонено робити

Що відомо про свято та які існують заборони

У лютому 2023 року на українців чекає безліч православних свят. Серед них - Стрітення Господнє, яке за новим стилем випадає на 2 лютого, і День Ксенії. Розповідаємо, коли в Україні жінки з ім'ям Ксенія відзначають "день ангела" і яку святу вшановують віряни.

День Ксенії 2023 Православна церква України відзначає 6 лютого, і вшановує пам'ять преподобної Ксенії (Оксани) - святої V століття. Помилково вважати, що у цей день також шанується Ксенія Петербурзька - це свята лише російської ПЦ.

Фото: df.news

Преподобна Ксенія (Євсенія) була дочкою знаменитого римського сенатора Євсевія. Своє життя вона присвятила служінню Господу, збудувала церкву в ім'я святого Стефана, де незабаром створила жіночий монастир.

Ксенія надавала допомогу всім нужденним, була втішницею для тих, хто журився, благодійницею для бідних, а також наставницею для грішних. Преподобна Ксенія померла у другій половині V століття, коли вона вмирала, відбувалися чудові знамення.

Читайте також: Зцілення та мирне життя: про що і як молитися у День Святої Ніни.

Що не можна робити в День Ксенії 6 лютого

Як і в інші церковні свята, в День Ксенії під забороною практично вся робота по господарству. Прибирання, прання, догляд за рослинами заплануйте на інший день.

Цього дня не можна займатися тим, що дає дохід. Наприклад, готувати для членів сім'ї – можна, на продаж – не можна.

Щодо рукоділля, то воно не під забороною. В сучасному світі вишивання, в'язання, плетіння та інші ручну працю здебільшого вважають хобі, аніж роботою. А ось у давнину рукоділля було трудомістким заняттям, тому наші предки у великі свята створенням своїх шедеврів не займалися.

Нецензурна лайка, сварки, конфлікти, з'ясування стосунків - під особливою забороною у церковні свята.

Також під забороною надмірне вживання алкогольних напоїв.

Серйозним гріхом вважається вбивство тварини, тому забивати худобу і ходити на полювання на День Ксенії під суворою забороною.

Фото: Pixabay

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їм завжди не щастить: які знаки Зодіаку притягують до себе невдачі і проблеми

Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, які притягують невдачі - Овен, Скорпіон, Козеріг, Риби, Стрілець

Сезон в розпалі: готуємо смачний весняний пиріг з ревеню за рецептом Лілії Цвіт

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну шарлотку з ревенем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину чи гостей

Цибуля дасть хороший врожай: як зробити добриво для її підживлення

Які добрива необхідні цибулі для активного росту, а також для захисту від поширених хвороб, як їх приготувати та вносити