Лайм

На Вознесіння поминають померлих і печуть млинці: традиції великого свята

Це свято приурочене великій біблійній події

На травень в Україні припадає кілька важливих церковних свят, серед яких – Вознесіння Господнє. Воно вважається перехідним святом, оскільки прив'язане до Великодня. Відзначається на 40-й день після Воскресіння Христового і завжди у четвер. У 2023 році віряни східного обряду Вознесіння відзначають 25 травня. theLime розповість про головні традиції великого християнського свята.

Вознесіння Господнє 2023 – традиції свята

Вознесіння Господнє – це день, коли Ісус Христос вознісся на небеса. Це велике свято для вірян, тож напередодні вони йдуть до церкви для сповіді та причастя. А у четвер у храмах відбувається урочисте богослужіння. Вважається, що в день Вознесіння Господь ходить серед людей і чує їхні прохання, тому слід молитися та просити здоров'я своїм близьким та рідним.

Фото: pixabay.com

Цього дня віруючі випікають обрядове печиво у формі драбинок, "щоб було по чому Ісусові вилізти на небо". З цією ритуальною випічкою йдуть на кладовище, щоб пом'янути померлих рідних.

У деяких регіонах печуть млинці з пшоного борошна, паски та фарбують крашанки на поминки.

Жителі сіл на Вознесіння обходять свої посіви та качають на них крашанки, оскільки вважається, що "на Вознесіння вже починає викидати колос". Також обов'язково потрібно з'їсти яйце. Наші пращури вірили, що таким чином можна умилостивити польових духів на хороший врожай.

До Вознесіння люди намагаються повністю засіяти город, оскільки за кілька днів прийде Трійця - багато прикмет свята пов'язані з родючістю.

Читайте також: Коли Трійця у 2023 році: традиції та обряди одного з найбільших свят християн.

На Вознесіння Господнє забороняється будь-яка робота. Церква рекомендує присвятити цей день спілкуванню з рідними та близькими, та молитві про їхнє здоров'я. Які ще існують заборони свята – ми розповідали тут.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати

Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі з вареними яйцями

Як у домашніх умовах приготувати смачну холодну першу страву, щоб урізноманітнити своє звичне меню та побалувати близьких

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії