Лайм

"Шахи - це міні модель світу": бізнесвумен Ольга Гутовська розповіла про свій рецепт душевного спокою

Війна принесла в життя українців постійну тривогу – ми прокидаємося від вибухів, тривожимося за життя та здоров'я наших рідних, переживаємо через невизначеність майбутнього. Багато хто вже має рецепт, як врятувати свідомість від страху та відчаю. Хтось відвідує психолога, хтось шукає розраду в улюбленій справі.

Це може бути кулінарія, малювання, або навіть гра в шахи. Про своє захоплення шахами для ТСН розповіла відома громадська діячка та юристка, директор та мажоритарний власник акцій англійської компанії WWRT Ольга Гутовська.

Гра в шахи має позитивний вплив на психіку - стимулює мозкову діяльність, заспокоює, допомагає зосередитись та вибудувати логічні ходи, що можна проектувати і на реальне життя. Граючи в шахи, можна навчитися упорядковувати власні дії та прораховувати ситуацію на багато кроків уперед. Це допоможе в складних ситуаціях не панікувати, а діяти з розумом.

"Шахи – одна з найдавніших ігор, їй приблизно 5 тисяч років. За одним із повір'їв шахи були даровані богами людям, аби ті відчули владу. Шахи не лише розвивають аналітичне мислення й терпіння… Шахи, на мою думку, - це міні модель світу", - розповідає Ольга Гутовська.

Граючи в шахи постає питання: хто добрий, а хто злий, але в житті не все так однозначно, каже бізнесвумен: "Лише за зовнішнім виглядом і якимись атрибутами я б не радила судити про те, людина добра чи зла. От, наприклад, в Лондоні є салон Ferrari. Там консультант буде однаково ставитись до людини, яка прийшла у звичайній курточці та спортивному костюмі чи вбранні від Chanel. Мені здається, що це вдалий механізм або алгоритм взаємодії між людьми. Не варто судити, в який колір розфарбовані фігурки, так само не варто судити людину по тому, як вона вдягнена. Треба дивитись на її вчинки. З іншого боку ми часто бачимо осіб без постійного місця проживання. І на жаль часто загальна реакція перехожих виглядатиме, як ігнорування чи навіть негатив. Хоча дехто звісно допоможе грішми. Але ж ми не знаємо, чому людина опинилася на вулиці... Так само з фігурами. Все залежить від того хто гравець: чи він добрий, чи злий".

Щодо нинішньої війни Ольга Гутовська каже наступне: "Візьму на себе сміливість сказати, що зло - це самі росіяни. Адже саме вони відповідальні за дії своєї армії на території України. Вони не вийшли на протести, не вчинили жодних дій, щоб зупинити це варварство… У 2013-2014 роках, коли був Євромайдан, хіба в нас не було репресій? Хіба не кидали тоді людей за ґрати? Хіба "Беркут" не розстрілював Небесну сотню? Це все не зупинило українців. Все одно були багатомільйонні мітинги та протести. Росіяни ж натомість з власних податків озброюють російську армію, відправляють своїх рідних та друзів на фронт… В України є західні партнери, є численні друзі, це звичайні люди, які роблять пожертви, відправляють нам гуманітарну допомогу. Я відвідала в Дубліні центр допомоги українцям, який називається "Паляниця". Там допомагають усім: від дитячого харчування до речей. Це суперпідтримка", - розповідає Ольга Гутовська.

Відома громадська діячка назвала українців"суперкомандою": "На початку війни всі говорили, мовляв, через три дні Київ впаде. Більшість часу я проживаю в Лондоні. Так от мої колеги та друзі казали, що все закінчиться через три доби й треба евакуйовуватися…. Але, ми, українці показали, що ми сильний та суперзгуртований народ. Згуртувалися всі починаючи від бабусь та закінчуючи кадровими офіцерами. І дали сміливу відсіч. Але треба пам'ятати, що війна триває, та розуміти, як важко нашим воїнам на фронті".

Новини партнерів

Читайте також

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Як у домашніх умовах зробити четвергову сіль у Чистий четвер перед Великоднем, а також для чого її можна використовувати

Як захистити буряки і моркву від шкідників: натуральний засіб відлякує довгоносика і мурах

У травні на буряках може з'явитися довгоносик - чим обробити грядки, щоб відлякати шкідників, прогнати мурах з городу