Всі ми не раз чули від лікарів, що вранці відразу після пробудження треба випивати склянку теплої води. Цьому є наукове пояснення: вранці після нічного сну кров стає трохи густішою, а жовч стає літогенною - тобто, схильною до утворення піску і каміння. Тож щоб цього не трапилося, після пробудження, перш за все, треба випити склянку теплої води.
Доктор Скиталінська дала українцям рецепт власного лайфхаку - напою, який точно покращить здоров'я, подарує бадьорість на весь день і продовжить життя за умови, якщо його пити щодня вранці замість простої води.
Читайте також: Чому людям здається, що алкоголь знімає стрес: наукове пояснення.
Інгредієнти:
- гаряча вода
- імбир
- калина
- лимон
Для приготування напою треба взяти невелику кількість калини - буквально одне гроно, яку треба розтовкти, щоб вийшов сік.
"Калина для українців - це еліксир здоров'я, бо ми з давніх-давен лікувалися калиною. Зверніть увагу, калина дозріває саме тоді, коли настають холоди, і вона нам дає такі цінні речовини, які потрібні нашому організму саме в цей час.
Ягоди калини містять дуже багато вітаміну С, ефірних олій, серед яких є речовина гінгерол. Ця речовина є сильним антиоксидантом, допомагає регулювати апетит і роботу шлунково-кишкового тракту, а в насінинках калини міститься дуже велика кількість суперкорисних жирних кислот. Також в калині є багато речовин, які мають противірусні властивості, захищають від канцерогенів і токсинів. Простими словами, гіркота, яка є в калині, будуть стимулювати травлення, і їжа, яку будете їсти на сніданок, буде набагато краще засвоюватися", - розповіла доктор Скиталінська.
Інші два інгредієнти ранкового чудо-напою - імбир і сік лимон.
Читайте також: Як покращити настрій: перевірений спосіб отримати "гормони щастя".
"На одну склянку енергетичного напою нам потрібно натерти на тертку невелику кількість імбиру - приблизно пів чайної ложки. Також нам потрібна невелика кількість соку лимона.
Змішуємо розтовчену калину, натертий імбир і сік з шматочка лимона і заллємо все це гарячою водою. Напій для ранкового пробудження готовий", - пояснила дієтологиня.
Цей напій треба пити невеликими ковтками, він має бути не гарячим.
"Коли ми п'ємо цей напій, сьорбаючи, наш жовчний міхур починає рефлекторно скорочуватися, а жовч починає готуватися до перетравлювання їжі. В шлунку активується виділення травних ферментів, тому їжа буде краще засвоюватися - не буде здуття в кишківнику і печії. Також в кишківнику будуть активуватися корисні бактерії і пригнічуватися ріст хвороботворних бактерій.
Цей напій має накопичувальний ефект - якщо ви будете вживати його щодня, ви будете створювати в своєму організмі загальний протизапальний і протираковий фон, і взагалі ви будете більш енергійні", - резюмувала лікарка-дієтологиня.
Раніше лікар розповів, чи допоможе активоване вугілля при похмілля полегшити стан.