Лайм

Жителі острова в Тихому океані поклоняються принцу Філіпу як богу, і це справжній культ карго

Плем'я Яохнанен вірить, що Філіп - земне втілення їхнього духа-захисника

Острів Танна у південній частині Тихого океану населяє 29 тис. чоловік, близько 700 з яких поклоняються принцу Філіпу як божеству. Цей карго-культ зародився у 1974 році, і жителі села Яохнанен досі вірять, що чоловік королеви Єлизавети II є їхнім духом-захисником.

Фото: nypost.com / Richard Shears

Регіональний менеджер по туризму Девід Нільво розповів виданню NY Post, що шанувальники Філіпа не знали про його хворобe і госпіталізацію, і така новина їх дуже засмутить. "Багато людей тут будуть стурбовані, коли почують. Вони дбайливо бережуть рух принца Філіпа як одну зі своїх культурних цінностей", - сказав він.

Перші карго-культи на острові Танна з'явилися за часів Другої світової війни, але принца Філіпа обожествили 47 років тому, коли він супроводжував королеву Єлизавету у столицю Вануату на борту яхти Британія. Один з веслярів, які везли королівську пару на берег, був жителем острова Танна. Саме він вирішив, що Філіп - стародавній воїн, який спустився з гір і вирушив в Англію на пошуки нареченої. Нареченою, яку знайшов Філіп, виявилася королева, що одразу ж наділило його божественною сутністю.

"З точки зору віруючих, Філіп не англієць, він з їхнього острова, - пояснив антрополог Кірк Хаффман, куратор Культурного центру Вануату. - Дух, який зараз нібито перебуває в його тілі, належить їхнім людям".

Фото: Wikipedia

В інтерв'ю 2007 року вождь Яохнанен Джек Найва сказав газеті Christian Science Monitor, що принц Філіп - "бог, а не людина". "Іноді ми чуємо його голос, але не бачимо його", - сказав він.

"Люди племені дуже засмутяться, коли дізнаються про стан свого ідола. Вони сподівалися, що він повернеться, але ймовірність цього зараз дуже мала, - розповів Хаффман. - Але вони будуть уявляти, що його дух повернеться на острів".

Фото: nypost.com / Richard Shears

Послідовники карго-культу з великою пошаною зберігають колекцію зображень Філіпа, включаючи стару фотографію з традиційною вануатською зброєю для полювання на диких свиней, яку герцогу подарував вождь Джек.

Кірк Хаффман розповів, що після смерті принца Філіпа його шанувальники влаштують ритуальний плач, але будуть вірити, що дух повернеться до Танни, а рух продовжиться із наступником принца Філіпа, принцом Чарльзом.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм