АПОСТРОФ
Каппадокія -
країна красивих коней
Коли мова заходить про Каппадокії, перед очима тут же з'являються десятки різнокольорових повітряних куль, і всі вони парять ніби на тлі марсіанських пейзажів. Це одне з найдивовижніших місць в світі, де хоча б раз у житті варто зустріти світанок, піднімаючись в небо на повітряній кулі.

Кожен день зі сходом сонця близько 200 таких куль піднімаються над долинами Каппадокії, щоб їх пасажири милувалися казковою панорамою.

Унікальні ландшафти Каппадокії утворилися мільйони років тому в результаті виверження вулканів. А під впливом води і вітру вулканічні породи перетворилися в ті самі дивовижні каньйони і долини з химерними конічними утвореннями з "капелюшками" нагорі.

Долина Любові стала одним з найпопулярніших місць в Каппадокії завдяки незвичайному пікантному ландшафту. Щоб подивитися на стирчать із землі гігантські кам'яні брили фаллической форми, в Каппадокії щорічно приїжджає понад два мільйони туристів з різних країн. Ці незвичайні освіти мають висоту від 20 до 30 метрів.
Ще одне мальовниче місце - Долина голубів, яка розкинулася між Гереме і Учхисар - являє собою скупчення скель, яке вони перетнули безліччю тунелів і голубиних гнізд-віконець. Також популярний маршрут для піших прогулянок - це казкова Долина троянд, яка отримала свою назву завдяки рожевого кольору скель і кам'яних утворень. Вони особливо чарівні на заході.
Каппадокія - самобутній регіон Туреччини, а точніше - Центральної Анатолії.

Назва "Каппадокія" утворилося від древнеперсидского слова "Катпатука", яке означало "Країна красивих коней". Коли перси завоювали ці землі, вони брали данину, в тому числі і кіньми, які славилися своєю витривалістю і спритністю. Коні і сьогодні є одним із символів Каппадокії. А прогулянки на конях по мальовничих долинах - обов'язковою частиною подорожі.
Одним з головних і найбільш знаменитих місць регіону вважається Національний парк Гереме. Це музей під відкритим небом, який внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Саме сюди бігли від переслідувань Римської імперії перші християни - вони ховалися під землею і створювали там цілі міста, церкви і монастирі з унікальними настінними фресками. До слова, ця живопис здорово збереглася. Так Каппадокія стала батьківщиною багатьох шанованих християнських святих - в їх числі Василій Великий, Григорій Богослов, Георгій Побідоносець, а також Свята Ніна - просвітитель Грузії.
Колекцію багатств Каппадокії доповнюють численні підземні міста. В даний час найбільшими підземними містами Каппадокії вважаються Деринкую і Каймакли. Тут печери йдуть під землю на п'ять-вісім поверхів. Будівництво підземних міст в Каппадокії почалося ще з часів хеттів: спочатку місцеві жителі будували під своїми будинками звичайні льоху і підвали для збереження вина і провіанту, але з часом ці приміщення розрослися вниз, перетворившись в притулку для місцевих християн. Оскільки ховатися під землею часом доводилося досить довго, будували цілий комплекс господарських приміщень. На перших, самих верхніх рівнях зазвичай розташовувалися стійла для тварин, нижче йшли різні склади, сховища, винні погреби, виноробні, а потім - кухні, церкви і житлові приміщення.

Також в кожному підземному місті були свої вентиляційні шахти, колодязі з водою, системи оповіщення та зв'язку з іншими рівнями. Під час навали ворогів входи в місто буквально запечатувалися масивними кам'яними колесами, відсунути які зовні було практично неможливо.

Крім того, всі підземні міста в Каппадокії з'єднували кілометри таких же підземних тунелів, що не дозволяло супротивникам забарикадувати жителів в якомусь одному з поселень.
Сьогодні можна не тільки милуватися цим дивом, що збереглися до наших днів, але при бажанні навіть оселитися в одній з печер.

Скельні будинки - одна з характерних особливостей регіону, тому більшість з них, перероблені в готелі, ресторани або кафе. Найпопулярніший місто для мандрівників - це Гереме. Він знаходиться в центрі однойменної долини. Тут можна зупинитися в готелях, які розміщені в печерах, і в повній мірі відчути культуру і спосіб життя каппадокийцев. А головне - зробити найкрасивіші фото на тлі ландшафтів Каппадокії і ширяють у повітрі куль. Для цього краще вибрати готель вище по схилу і з власною терасою для фото. А вечорами на цій же терасі милуватися найкрасивішими заходами, насолоджуватися ароматним Каппадокійської вином і вважати надзвичайно яскраві зірки, які, здається, можна запросто дістати рукою.
Тут також багато ресторанів і дуже смачна і різноманітна місцева кухня. Найпопулярніше Каппадокійської блюдо - тести-кебаб або м'ясо в горщиках. Зазвичай це яловичина або баранина з невеликим додавання цибулі, перцю і спецій. В якості посуду використовуються горщики з червоної глини, яку добувають тут же, в Каппадокії, в річці Кизилирмак. Блюдо ефектно подається в палаючих горщиках, після чого офіціант збиває кришку ножем.

Ще з традиційних страв - манти Кайсері. Кайсері - сусідня провінція, де це саме популярна їжа. Манти Кайсері - це крихітні пельмені. Начинка в них здається віртуальної, але вона там точно є. Манти подають з йогуртом, соусом з паприки, томатів і часнику.
Каппадокія - це окрема казкова країна всередині Туреччини.

Це дивовижне місце, яке вражає і зачаровує своєю атмосферою, багатовіковою історією та унікальними ландшафтами. Це місце, де вам завжди будуть раді. І навіть якщо погода не дозволить піднятися на повітряній кулі, маса інших незабутніх вражень вам забезпечена. Плюс у вас з'явиться можливість повернутися сюди ще заради куль. Яскравих вам вражень!


PS
Не забудьте в якості сувенірів привезти місцевий килим, глиняний посуд і смачне вино. Кажуть, це не тільки красиво і смачно, але і на удачу.
Текст: Інна Ракоїд
Дизайн: Анастасія Гребеннікова

© Апостроф, 2021
Made on
Tilda