Лайм

Джаз посеред бурі і тріумф Сіла: як пройшов другий день Leopolis Jazz Fest 2021

Негода у Львові не завадила людям насолодитися музичним фестивалем

Другий день міжнародного фестивалю Leopolis Jazz Fest 2021 запам'ятався не тільки музикою: 25 червня на Львів налетіла буря, вітер зламав сотні дерев, а злива затопила вулиці. theLime побував в епіцентрі подій і дізнався, як негода відбилася на роботі фестивалю і житті міста.

З самого ранку гості Leopolis Jazz Fest зітхнули з полегшенням: після рекордних 32ºС температура опустилася на кілька позначок, і насолодитися джазом на сцені у дворі палацу Потоцьких вийшло без оглядки на спеку. Послухавши презентацію дебютного альбому молодого українського гітариста Михайла Менделенко і гіпнотичні мелодії австрійського пост-джаз колективу Sketchbook Quartet, люди вирушили на пошуки нових музичних вражень.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Тріо стамбульського гітариста Дженка Ердогана відкрило сцену на площі Ринок з приголомшливим успіхом. Публіка раз у раз зривалася на овації, коли віртуоз безладової гітари, енергійний барабанщик і досвідчений басист виконали десятки чарівних композицій, витканих із джазової імпровізації, зухвалого року і тюркських мотивів. Leopolis Jazz Fest 2021 для бенду став першим фестивальним виступом за 19 місяців, і вони виклалися на всі сто, отримавши рівноцінну реакцію.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Ближче до кінця виступу талановитих турків небо над площею Ринок загрозливо потемніло. Люди озброїлися парасольками, які непогано справлялися з першими краплями дощу. Але варто було музикантам зіграти фінальну композицію, як місто накрила злива з сильним вітром. Спочатку гості фестивалю сприйняли зміну погоди з гумором і раділи раптовій прохолоді, але незабаром кинулися шукати укриття у найближчих закладах. Через півгодини буря вщухла, залишивши серйозні наслідки: залиту водою сцену, розкидані стільці, зруйновані літні майданчики і зламані гілки дерев.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Львів серйозно постраждав від негоди: 200 повалених дерев, пориви мереж електротранспорту, зруйновані дахи будівель, десятки пошкоджених автомобілів, світлофорів та вуличних ліхтарів змусили владу міста оголосити надзвичайну ситуацію. Вулиці застигли в заторах, а гості Leopolis Jazz Fest 2021 серйозно занепокоїлися про скасування концертів.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

На щастя, організатори фестивалю швидко ліквідували наслідки бурі, і виступи музикантів поновилися з затримкою всього на годину. На площі Ринок тріо швейцарського піаніста Марка Перрено подарувало схвильованим слухачам масу позитивних емоцій, змусивши забути про пережитий переляк. Музиканти виступили щиро і натхненно, а звучання їх раз у раз змінювалося від ліричних етюдів до вибухових рок-фанфар.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Сцена ім. Едді Рознера в Парку культури, здавалося, найменше постраждала від бурі: під величезним тентом було спокійно, сухо і комфортно. Про буйство природи нагадували лише схвильовані гості, яким знадобилося чимало часу, щоб дістатися до фестивальної локації.

Під час виступу біг-бенду датської піаністки Катрін Віндфельд публіка поступово заповнювала партер. Дівчина чудово грала на роялі, чуйно стежила за ансамблевою стрункістю і диригувала ледь помітними жестами. Музика данців зачарувала кінематографічною сентиментальністю і налаштувала публіку на ліричний лад.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Коли на головну сцену Leopolis Jazz Fest 2021 вийшов британський співак і володар трьох "Греммі" Сіл (Seal), в партері не залишилося вільних місць і байдужих слухачів. Володар оксамитового тенора з перших секунд на сцені підтвердив статус суперзірки. Рухаючись із котячою грацією, співак побудував із публікою невидимий зв'язок, який міцнішав із кожною новою піснею. Сіл виконав власні хіти, включаючи безсмертну Kiss From a Rose, а також відомі балади.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Крім філігранно відточеної вокальної майстерності, Сіл продемонстрував талант оратора. Він виходив у зал, тепло взаємодіяв з аудиторією і ділився своєю філософією про життя під час пандемії.

"У нас були важкі часи. Але є різні способи подивитися на цей рік. Я чув, що багато хто говорить: "Пандемія трапилася з нами". Вона стала причиною труднощів у наших життях, стала причиною ізоляції. Але що, коли ми розглянемо інший варіант? Можливо, це сталося не З нами, а ДЛЯ нас. Можливо, вона дала нам шанс задуматися про важливі речі. Коли все це закінчиться, ми зможемо обійняти одне одного. Тоді варто згадати одну річ, яка змінила моє життя. Дійсно важко ненавидіти когось, хто знаходиться поруч. Тому ми маємо зблизитися. І ми станемо ближчими", - сказав Сіл, і слухачі підхопили його слова оплесками.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Виступ харизматичного британця став тріумфом Leopolis Jazz Fest 2021, і буря світлих емоцій допомогла людям частково забути про труднощі, викликані негодою. З надією на більш спокійний день гості фестивалю чекають на виступи нових хедлайнерів 26 червня: Jan Lundgren "Jazz Meets Folk", Кріса Ботті, Карлоса Кортеса Бустаманте, Motel Kaiju та інших артистів.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм