Таїланд відкрився!
що побачить український турист,
відвідавши цю країну зараз
Коли потрапляєш до Таїланду, почуваєшся вільною людиною, навіть не розуміючи відразу, як це поступово і непомітно формується у твоїй підсвідомості.

У самій назві країни міститься слово "тхай" , яке тайці трактують як "вільний",
а Таїланд – країна вільних.


Саме за свободою сюди їде більшість українських туристів, для яких є одна приємна новина – Таїланд відкрився та готовий приймати гостей з України.
ЯК ДІСТАТИСЯ?
Таїланд розташований у Південно-Східній Азії, на островах Індокитай та Малакка.

Береги королівства омивають води Сіамської затоки, Андаманського моря (Індійський океан) та Південно-Китайського моря (Тихий океан). У столиці Таїланду Бангкоку зосереджено активне ділове життя, але разом із цим місто приваблює туристів безліччю храмів та пам'яток. А за справжнім морським відпочинком туристи летять на острови.
Тому найчастіше туристи спочатку прилітають до Бангкока, а звідти внутрішніми рейсами розлітаються островами.

З Києва сьогодні найзручніше летіти відразу на Пхукет на Qatar Airways з пересадкою в Досі. Цього року Qatar Airways вшосте поспіль отримали статус найкращих авіаліній у світі. І хоч задоволення це не з дешевих, комфорт та турбота катарських авіаліній повністю нейтралізує і тривалість перельоту, і втому.

Завдяки можливості працювати віддалено, багато туристів приїжджають зараз до Таїланду на тривалий період, деякі навіть на кілька місяців, в основному на зиму.
***
За спостереженням місцевих гідів, українські туристи найчастіше приїжджають до Таїланду на 22 дні.
ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ В'ЇЗДУ?
Почнемо з найголовнішого – умов відвідування. Станом на зараз Таїланд пускає повністю вакцинованих туристів. Визнаються всі схвалені в Україні вакцини. Але, маючи сертифікат про вакцинацію, потрібно мати при собі і негативний ПЛР-тест перед вильотом, а потім здати ПЛР-тест після прильоту в аеропорту. Також потрібна медична страховка. Звичайно, не найприємніші витрати у подорожі, але безпека здоров'я насамперед.

При цьому правила динамічно змінюються, швидше, навіть послаблюються. І щоб отримати актуальну інформацію на момент підготовки до поїздки, краще звернутися до туроператорів або подивитися оновлення на сайті представництва Міністерства туризму Таїланду в Україні .
ЩО ВИ ПОБАЧИТЕ У ТАІЛАНДІ?
1
Привабливо низькі ціни на готелі та мало туристів
2
Смачна та екзотична
національна кухня
3
Багата культура та давні тайські традиції
4
Неймовірні за своєю красою природні та туристичні місця
У Таїланді лише два сезони - сезон дощів та літо. Активний сезон у Пхукеті починається у листопаді і триває до кінця квітня. Зараз там комфортна та приємна погода – ідеальна для поїздок країною. Ситуація з ковідом сильно внесла корективи у туристичне життя. Раніше найпопулярніший у всьому світі курорт відвідували десятки мільйонів туристів. Нині країна лише відчиняє свої двері іноземним мандрівникам. І для більшого залучення гостей місцеві готелі ставлять дуже привабливі ціни. Це унікальна можливість отримати насолоду від відпочинку в преміум готелях курорту за прийнятними цінами.

На території національного парку Сирінат в північній частині острова Пхукет розташовується один із найрозкішніших готелів Таїланду Anantara Mai Khao Phuket Villas , що складається з вілл у традиційному тайському стилі з басейнами та величезною територією з тропічних рослин.

Ця дивовижна близькість із природою вражає. На території готелю виникає відчуття, що ти перебуваєш у заповідному лісі: ти постійно чуєш щебетання та крик різноманітних птахів, бачиш численних маленьких ящірок, які не соромлячись забігають у номер. У готелі можна зустріти білок, що перестрибують із пальми на пальму, і головних героїв – варанів, яких люблять годувати гості готелю за сніданком на терасі основного ресторану. По всіх локаціях готелю дбайливо розставлені велосипеди для зручного пересування по території.
Турбота та привітність – перше, на що звертаєш увагу , коли маєш справу з персоналом готелів у Таїланді. До того ж ця доброзичливість не вимучена і не з примусу професії. Адже це спостерігається не лише у спілкуванні з гостями, а й у спілкуванні між собою.

Те саме стосується всього Таїланду та більшості людей, яких можна зустріти на вулицях. У них це закладено в культурі та ментальності, релігії та, швидше за все, пов'язане з їх відчуттям свободи .
Після відпочинку в джунглях обов'язково варто зупинитися на кілька днів у центрі Патонга – головного туристичного курорту на острові . Для цього ідеально підійдуть готелі Four Points by Sheraton або Diamond Cliff з приємними цінами та шикарними видами на морський захід сонця.

У Патонзі можна пожити активним міським життям, прогулятися знаменитою вулицею нічних барів і славнозвісних "ледибоїв" (транссексуали, або "катою").

До речі, голова офісу міністерства туризму Таїланду в Україні, який супроводжував нас у турі, і популярний письменник Ніколас Дімітров зізнався, що сцени нічного життя в його бестселлері «Ділер реальності» натхненні саме районом Бангла-роуд у Пхукеті.

Набережна Патонга – найкраще місце для фото. Міська влада постаралася зробити багато красивих та яскравих instagram-локацій на пляжі. Хоча і без них там є чим порадувати око: вражаючий захід сонця, човни, парашути та багато яскравих фарб.
***
Донедавна у зв'язку з карантинними нормами всі бари були закриті, а з 1 жовтня місцева влада дозволила працювати барам та ресторанам.
І тут бурхливе тайське життя закипіло.
БАГАТО ХРАМІВ І СЛОНИ - ЯК ПРОВОДИТИ ДОСУГ У ПХУКЕТІ
Більшість жителів Таїланду, майже 95% населення, сповідують буддизм . Це легко можна зрозуміти за кількістю буддистських храмів та статуй.

Загалом у Таїланді близько 33 тисяч буддистських храмів, у яких проживає близько 370 тисяч ченців та послушників. На 170 громадян Таїланду припадає 1 чернець. Це один із найвищих показників у світі.

Великий Будда – одна з найбільш вражаючих статуй у Пхукеті. Вона знаходиться на вершині високої гори. Погода там дуже швидко змінюється і величезний Будда, що сидить, то повністю заходить у хмару з туману, то з'являється на яскравому сонячному тлі.

Храм Ват Чалонг – найпопулярніший храм на острові, що легко пояснюється його вражаючою архітектурою. Він схожий на казковий палац із мультфільму. Завдяки яскравим фарбам та різноманітності скульптур, відірвати погляд від храму неможливо.
***
Якщо ви збираєтеся відвідувати храми під час відпочинку в Таїланді, необхідно вибрати відповідний одяг. Особливих правил і вимог до неї немає, але в шортах чи купальнику заходити до храму не варто.
Релігію в Таїланді шанують як самі мешканці, так і влада . Ченці у Таїланді мають пільги. Наприклад, вони можуть безкоштовно скористатися громадським транспортом.

Буддизм у країні чудово уживається з близькими місцевим жителям язичницькими віруваннями. Наприклад, люди вірять у домашніх духів. Не складно провести паралель із українськими домовиками.

У центрі острова знаходиться ще одне місце, зі списку "must see" для відвідування - Пхукет-таун - старе місто.

Один із ресторанів, наприклад, відкритий у 200-річній будівлі. Загалом це дуже респектабельний і спокійний район, який дуже контрастує з іншими вулицями Пхукета.
***
Обов'язково знайдіть вуличку з китайсько-португальськими будинками, в яких знаходяться всілякі кафе, музеї, галереї та сувенірні крамниці – шматочок «старої Європи» в Таїланді.
Але повернемося знову до тварин. На острові є унікальне місце - парк Green Elephant Sanctuary Park Phuket . У цьому парку утримують слонів, але не для заробляння грошей, а для порятунку самих тварин. Практично всі вихованці парку пережили насильство та жорстоке поводження. Їх викупили, поселили у парку і таким чином урятували.

У парку слонів можна чухати, годувати та купати під наглядом співробітників.
Тайський масаж – окрема тема, якій можна присвятити не одну статтю. Хто не робив тайський масаж, той не був у Таїланді.

Тайці вкладають у масаж філософське значення. Вони вважають, що тайський масаж допомагає активізувати внутрішню енергію. Але крім цього, масаж має і більш приземлені лікувальні властивості – він допомагає при остеохондрозі, порушеннях постави і навіть головних болях.

Особливе значення під час масажу надається атмосфері. Вона має бути розслаблюючою. Для цього використовують відповідний колір інтер'єру, запахи та звуки.

Щоб гідно оцінити тайський масаж, краще спробувати його в хорошому SPA. Один з таких - Suuko Wellness & Spa Resort у Пхукеті.
ТАЙСЬКА ЇЖА ЯК ВИД МИСТЕЦТВА
Розповідаючи про Таїланд, не можна не згадати про тайську кухню. Спробувавши тайську кухню розумієш, чому всі місцеві такі стрункі. Насправді все дуже смачно, хоч і незвично для нашого раціону, і досить гостро. Настільки гостро, що за кілька днів помічаєш, що насичуєшся набагато швидше і меншими порціями. Тобто, для всіх, хто хоче підкоригувати фігуру, поїздка до Таїланду буде ідеальною заміною домашнім дієтам та фітнес-програмам.

У раціоні тайців багато морепродуктів, овочів та рису. При цьому є всі види м'яса. І звичайно ж, ця країна – справжній фруктовий рай . Фруктів тут на будь-який смак та колір.

Найвідоміша і найсмачніша страва тайської кухні - це суп Том Ям Кунг (Tom Yum Gung) . Цей гострий суп готується з креветками, грибами, помідорами, спеціями, лимонною травою, колганом та листям лайма. Вариться все це у кокосовому молоці.

Ніколас Дімітров уміло готує традиційний тайський суп і навіть провів для нас майстер-клас із його приготування.
***
Тайська кухня популярна у світі, а сьогодні і в Україні можна придбати практично весь набір продуктів для Том Ям Кунга та приготувати в домашніх умовах, створивши для себе частинку Таїланду
Якщо у програму вашого туру не входитиме урок тайської кухні, рекомендуємо обов'язково відвідати місцевий фудмаркет. Це найатмосферніший ринок вуличної їжі у світі! Тут усе париться, смажиться, літає та плаває. Від коників з личинками до лобстерів, морепродуктів, фруктів та іншої дивовижної їжі на будь-який смак.
Загалом, вибирайте Таїланд для своїх подорожей, якщо хочете отримати незабутній відпочинок у гарній, різноманітній та яскравій країні. Час пандемії, хоч і складний для подорожей, але має свої плюси – наприклад, можливість познайомитися з новою країною без натовпів туристів та за привабливими цінами.

Головне – пам'ятати про безпеку та дотримуватися всіх необхідних правил. Насолоджуйтесь подорожами та бережіть себе!
© Апостроф, 2021
Made on
Tilda