Лайм

Спалену роботу Бенксі продали за сотні тисяч доларів - у чому її цінність

Що таке NFT-токени і чому вони замінюють фізичне мистецтво

Блокчейн-компанія купила твір Бенксі за $ 95 тис. і спалила його. Як не дивно, цінність роботи після цього тільки зросла, тому що його конвертували в NFT-токен і продали за $ 380 тис., пише BBC.

Що сталося?

На оригінальному трафареті Бенксі "Morons" (Ідіоти) зображений аукціоніст Christie's, який вказує на картини в рамах у переповненому залі. Поруч із ним - фраза: "Не можу повірити, що ви, ідіоти, насправді це купуєте". Блокчейн-фірма Injective Protocol купила роботу в нью-йоркській галереї, а потім транслювала її спалювання в прямому ефірі в Twitter @BurntBanksy. Після цього роботу токенізували, зробивши з неї унікальний цифровий актив.

Що таке NFT-токени і навіщо вони потрібні?

NFT-токен (унікальний, невзаємозамінний токен) прив'язаний до цифрового образу предмета. Таку технологію раніше використовували для повністю цифрового мистецтва: gif-анімацій, онлайн-ігор, аудіо- та відеофайлів. Компанія Injective Protocol першої перетворила фізично існуючий твір мистецтва в цифровий актив, змусивши світ знову замислитися про абстрактні речі.

У минулому художники могли надати галереї підпис або сертифікат для підтвердження автентичності твору. У 2008 році творець "Біткойну" Сатоші Накамото представив новий метод перевірки, відомий як блокчейн. Одиницями обліку в цій системі стали криптографічні токени - замінник цінних паперів у цифровому світі. Крім "звичайних" взаємозамінних токенів художник може купити унікальні NFT-токени, закріпивши справжність твору мистецтва на блокчейн-платформах. Потім такий доказ можна продати на аукціоні, передавши права колекціонерові.

І в це хтось вірить?

Унікальні NFT-токен вважаються цифровими активами і закріплюють за власниками права їх використання. Хоча багато людей не бачать у цьому "володіння мистецтвом", деякі колекціонери вважають інакше. Мається на увазі, що такі цифрові художні твори не є взаємозамінними, а значить вони дефіцитні і цінні.

NFT-мистецтво стає все більш популярним і затребуваним: співачка Граймс зібрала $ 6 млн на аукціонах цифрових творів, а рок-група Kings of Leon випустила альбом When You See Yourself (2021) у вигляді NFT. Також нещодавно творець GIF-анімації Nyan Cat продав її за $ 590 тис.

Навіщо було спалювати трафарет Бенксі?

Колектив BurntBanksy пояснив, навіщо їм знадобилося знищувати роботу. "Якби у вас були NFT-токени і фізична частина [твору], цінність була б у першу чергу в фізичній частині. Видаливши фізичний елемент з існування і маючи тільки NFT, ми стверджуємо, що NFT, завдяки смарт-контрактам блокчейна, гарантує, що ніхто не зможе змінити цю частину. Таким чином, вартість фізичної частини перенесена в NFT", - розповіли вони.

Так команда намагається перевернути уявлення про справжнє мистецтво: вони спалюють те, що багато хто вважає цінністю, і залишають тільки унікальний токен - право на володіння твором.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати