Лайм

Дієтолог назвала корисні продукти для проблемної шкіри – відмови від солодкого недостатньо

Яким має бути харчування, якщо шкіра схильна до висипів

Дієтолог Оксана Скиталінська спростувала міф, що для профілактики акне достатньо відмовитися від молока та солодощів. У Facebook лікарка розповіла, що харчування при проблемній шкірі має відповідати кільком важливим критеріям.

Фото: https://www.facebook.com/SkytalinskaOksana

1. Низькоглікемічне

"Всяка їжа, яка сприяє стрибкам інсуліну в крові, створює хороший "запальний" фон для проблем із шкірою. Це всі солодощі і солодкі напої", - попередила Скиталінська.

2. Висококлітковинне

"Клітковина має багато корисних ефектів: поглинає шкідливе, є їжею для корисної мікрофлори кишечника, стримує різкі стрибки глюкози та інсуліну в крові, насичує. А ще вона низькокалорійна. Це різні овочі, каші із круп (не пластівці і не сухі сніданки), ягоди", - пояснила дієтолог.

3. Поліфенольне

"Ягоди, зелений чай і шоколад - це найбагатші джерела поліфенолів, - пише лікарка. - Поліфеноли - це молекули, що зменшують запальні процеси в організмі. Тому їжте ягоди та чорний шоколад і запивайте зеленим чаєм".

4. Протизапальне

Щоб зменшити синтез запальних молекул, Скиталінська рекомендує звернути увагу на омега-3 жирні кислоти – морську жирну рибу, горіхи волоські, насіння льону.

Фото: pxfuel.com

5. Пребіотичне

"Ми вже згадували клітковину і те, що вона живить мікрофлору кишечника. Однак делікатесом для неї є пребіотики - цикорій корінь або "кава" з цикорію, топінамбур, зелений банан, варена "в мундирі" та охолоджена картопля, бобові", - йдеться у публікації.

6. Пробіотичне

Любителям молока, яке може викликати підвищення рівня інсуліну та інсуліноподібного фактора, Оксана Скиталінська порадила вживати його у невеликій кількості, з чаєм. Також вона нагадала, що кисломолочні продукти приносять шкірі користь, оскільки є джерелом білка і підтримують корисну мікрофлору в кишечнику.

7. Вітамінізоване

Особливо корисними для здорової шкіри дієтолог назвала вітаміни групи В, Е, Д, А, каротиноїди та цинк. "Часто їх можна приймати додатково", - наголосила вона.

Також Оксана Скиталінська навела дані Американської академії дерматології, згідно з якими 85% людей віком від 12 до 25 років страждають від акне.

"У більшості пацієнтів до 18-20 років відбувається зворотний розвиток захворювання, але у 20% цей процес іде повільніше, у 5% захворювання залишається навіть в зрілому віці, а у жінок - навіть у період менопаузи, - пише вона. - Є періоди коли в організмі більше андрогенів, які активують роботу сальних залоз, тому акне найбільше дають про себе знати в період гормонального росту і перед місячними. Якщо сальна залоза закривається, в ній легко можуть розмножуватися бактерії, які викликають запалення".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати