Лайм

Як охолодити собаку в спекотний день: 7 порад, щоб тварина не перегрілася

Подбайте про вашого вихованця

Влітку від спеки страждають не лише люди, а й тварини. Домашнім улюбленцям може бути дуже непросто у дні, коли температура повітря на вулиці та в приміщенні перевищує 30 градусів. Раніше ми розповідали, як охолодити кімнату без кондиціонера, а тепер ділимося порадами, як допомогти собаці пережити спеку.

Чому перегрів небезпечний для собаки

У собак симптоми теплового удару включають млявість, засклені очі, прискорене дихання, дуже високу температуру тіла (40-41 градус Цельсія), почервоніння ясен. У такому стані тварини потребують невідкладної допомоги ветеринара, тому важливо охолоджувати їх заздалегідь, не чекаючи на перегрівання.

Фото: Getty Images

1. Охолодіть воду та частування вашого улюбленця

Коли стоїть спекотна погода, заохочуйте собаку пити достатню кількість води, щоб вона не зневоднювалася. Переконайтеся, що собака завжди має доступ до свіжої чистої води, розмістивши в будинку або в саду кілька мисок. Також ви можете пригостити її охолодженими літніми ласощами з високим вмістом води – огірками, капустою, кабачками, кавуном тощо.

2. Гуляйте та відпочивайте в тіні

Якщо ваш собака вдень гуляє на вулиці, переконайтеся, що він зможе відпочити в тінистому місці. Не допускайте потрапляння прямих сонячних променів на тварину. Дерева, чагарники та альтанки – ідеально затінені місця. На подвір'ї приватного будинку ви можете зробити своїми руками простий навіс від сонця, щоб забезпечити собаку місцем для сну.

3. Поставте таз або міні-басейн для собаки

Якщо вашому собаці подобається грати у воді, встановіть для нього дитячий басейн чи таз із прохолодною водою. Так улюбленець зможе викупатися і насолодитися прохолодою будь-коли.

Фото: Getty Images

4. Охолодіть підлогу в кімнаті

Якщо в приміщенні занадто спекотно, собака шукатиме найхолодніше місце для відпочинку. Ви можете допомогти йому, встановивши на підлозі вентилятор. Також рекомендуємо закрити штори на сонячній стороні будинку та розкласти на підлозі змочений у холодній воді рушник. В якості альтернативи можна використовувати спеціальні килимки для тварин (близько 200 грн у зоомагазинах).

5. Подбайте про шерсть

Багато собак починають скидати шерсть із настанням літа. Регулярний догляд допоможе їм зберегти прохолоду, тому що все підшерстя діє теплоізоляція. Хороше щоденне розчісування - спосіб не тільки видалити стару шерсть і охолодити пса, а й порадувати його увагою та ласкою. Деяким собакам може сподобатися літня стрижка, яку зробить професійний грумер.

Пам'ятайте, що після стрижки шкіра вашого собаки стане більш чутливою до сонця. У таких випадках слід використовувати спеціальний сонцезахисний засіб для тварин.

6. Гуляйте рано вранці та пізно ввечері

У спекотні дні важливо безпечно вигулювати собаку, щоб запобігти перегріву. І вам, і вашому вихованцеві буде приємніше, якщо ви будете гуляти рано-вранці і пізно ввечері. Не забувайте, що тротуари та дороги також можуть бути досить гарячими, обпалюючи лапи вашого собаки. Перед тим, як вирушити в дорогу, завжди перевіряйте температуру землі голою рукою або ногою - якщо вам занадто гаряче, то гаряче буде і вашому собаці.

Фото: Getty Images

7. Пам'ятайте, що деякі породи собак більш схильні до перегріву

У спекотні дні дискомфорт відчуває більшість собак, але деякі породи особливо погано переносять спеку. Це стосується собак із плоскою мордою і коротким носом (мопси, бульдоги, пекінеси), які через утруднене дихання більш схильні до ризику розвитку теплового удару. Собаки з більш густою шерстю (німецькі вівчарки, хаскі, чау-чау) також швидко нагріваються. Регулярний догляд за шерстю важливий для підтримки пухнастих собак у прохолоді. Також до спекотної погоди більш чутливі літні собаки з хронічними проблемами зі здоров'ям та собаки з надмірною вагою.

  • Раніше Зеленському подали петицію про заборону розведення домашніх тварин під час війни. Ініціатори аргументують її тим, що в результаті війни рекордно побільшало бездомних тварин, яких волонтери намагаються врятувати від смерті.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати