RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Порошенко влаштував сцену: хто блокує запровадження віз з Росією

Названі причини, за якими в Раді зривається рішення щодо запровадження візового режиму з Росією

Названі причини, за якими в Раді зривається рішення щодо запровадження візового режиму з Росією Постанова про скасування безвізового режиму з Росією може бути винесено на голосування в Раду Фото: УНІАН

На четвер, 6 жовтня, як раніше анонсував спікер парламенту Андрій Парубій, було заплановано розгляд проекту постанови про звернення до Кабміну про скасування безвізового режиму з Росією. Проте напередодні голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що це питання потребує більш детального вивчення. Вранці в четвер у БПП заявили, що фракція не підтримає проект постанови. А президент Петро Порошенко повідомив, що очікує рішення парламенту з цього питання. Як розповів "Апострофу" блогер Сергій Іванов, Порошенко особисто дав вказівку депутатам своєї фракції не голосувати за постанову.

Думаю, те, що МЗС виступив проти скасування безвізового режиму з Росією, було рішенням президента Петра Порошенка. За моєю інсайдерською інформацією, президент влаштував досить емоційну сцену своїм депутатам. Я не буду переказувати дослівно, але те, що президентські депутати отримали від нього цю команду, - це стовідсотково.

Чому в президента саме така позиція? Дуже багато бізнесменів, близьких до президента, мають спільний бізнес з Росією. Це, наприклад, Костянтин Григоришин, який нещодавно став громадянином України. Таких людей, як Григоришин, в оточенні президента дуже багато. Крім того, Порошенко має власний бізнес на території Росії, і про це не потрібно забувати. Люди, які знають Петра Олексійовича ближче і краще за мене, кажуть, що він не та людина, яка просто так кине те, що створила.

Я думаю, що і вплив Сполучених Штатів також не треба виключати. Тому що ми бачимо, що Адміністрації президента Барака Обами, я маю на увазі Вікторію Нуланд, Джо Байдена, вже набридла ця ситуація з Україною. Я думаю, що США розглядають запровадження Україною віз з Росією як ймовірне загострення ситуації на Донбасі та не радять українській владі йти на цей крок.

Щодо мене особисто, то я вже третій рік поспіль кажу про те, що візовий режим з Росією потрібно запроваджувати. Я особисто бачив тих росіян, які захоплювали міста на Донбасі. Тому я розумію, що таких людей у Росії дуже багато. У мене немає жодних ілюзій щодо цього. Я б узагалі розірвав дипломатичні відносини з Росією. Протягом останніх десяти років товарообіг України з Росією постійно зменшується, і у відсотках він упав майже вдвічі. У Росії працюють вдвічі менше людей, ніж у Європі. Тобто аргументів на користь запровадження візового режиму достатньо.

Якщо Україна все-таки скасує безвізовий режим з Росією, то постане питання, що робити з тими росіянами, які вже перебувають на території України, але не є її громадянами. Сьогодні в Україні дуже багато нелегалів і людей, які не дотримуються терміну перебування 90 днів на території країни. Якщо ми скасуємо безвізовий режим, то їм не можна автоматично продовжити термін перебування на території України. Якщо такі люди перебувають на території України більше 90 днів і в них немає права установчого документа, то треба вирішувати, що з ними робити. Одним з виходів буде депортація. Треба буде депортувати всіх тих людей, які тут перебувають нелегально, і навіть тих, хто просто в'їхав без віз. Не можна оформляти візи всередині країни.

Таким людям, напевно, потрібно буде надати певний термін для того, щоб вони поїхали з України. Але багато хто самі не поїдуть. І таких треба буде депортувати. Нічого страшного в депортації немає. Депортація - це коли тебе спіймали, відвезли на вокзал, вручили постанову про депортацію, і все. І потім ти можеш вже легально в'їхати в країну. Я бачив, як у США депортували мексиканців, - і нічого. Все було чемно, нормально, під доброзичливими дулами автоматів американської міграційної служби.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України