RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ліквідація Мотороли: чи посилилася загроза терактів в Україні

Олексій Арестович розповів, якими будуть наслідки вбивства ватажка "Спарти"

Олексій Арестович розповів, якими будуть наслідки вбивства ватажка "Спарти" Бойовика "Моторолу" (в центрі) швидше за все вбили свої Фото: РІА Новини

Звістка про вбивство в окупованому Донецьку ватажка угруповання бойовиків "Спарта" Арсена Павлова з позивним "Моторола" вже викликала хвилю домислів і припущень. У ліквідації одного з лідерів ДНР звинуватили і Кремль, і українські спецслужби. Український військовий експерт і популярний блогер Олексій Арестович впевнений, що Моторолу могли вбити тільки з дозволу московських кураторів. А наступні на вибування - Захарченко і Плотницький.

Думаю, Моторолу свої ж убили. Навіть якщо це абхази або якийсь інший криміналітет, то як мінімум це було зроблено з відома і дозволу московських кураторів. Тому зрозуміло, що вбили його росіяни. Навіть якщо це і кримінальна розборка, то вона все одно йде в загальному сюжеті.

Сюжет полягає в тому, що Путін вже більше року тому вирішив впихнути ЛНР/ДНР до складу України. Це обрана кремлівська стратегія, і вони не хочуть від неї відмовлятися, тому що не можуть. В іншому випадку в Росії виникнуть проблеми з Заходом, яких вона всіляко намагається уникнути. Тож нехай і в особливому статусі, але вони хочуть ввести ці території до складу України. Це означає, що найбільш одіозні персонажі повинні бути зачищені.

Тому всіх, хто ідеологічно підтримав "російську весну" на Донбасі, від Стрєлкова до Мотороли, потихеньку зачищають і зачистять. Рано чи пізно Стрєлкова також грохнуть, якщо не буде якихось інших розкладів, наприклад, залишити його як голову російської опозиції, яка розмовляє, для того, щоб там був лідер, і, таким чином, рух було контрольовано. Таке теж може бути.

Щодо інших персонажів, то я всіх цих придурків так і не пригадаю - це було б для них багато честі. Але є ще Гіві, є той самий Захарченко і Плотницький. Це теж кандидати на вихід, це однозначно рано чи пізно. Ці люди спочатку повірили в "російську весну", яку придумав Кремль, а потім їх використали, як презервативи, і викинули.

У Захарченка та Плотницького тепер немає жодних варіантів. Єдиний варіант, який у них залишився, - це втекти на Захід, дати свідчення і потрапити під програму захисту свідків. Або перейти на українську сторону і разом з нами вимести московських окупантів. Якщо вони не зроблять ні того, ні іншого, то закінчать своє життя приблизно так само, як Моторола.

З приводу того, що до смерті Мотороли нібито причетні українські силовики, хочу сказати, що силовики так не працюють. Силовики не ганяються за головами відомих персонажів тому, що це зовсім не продуктивна витрата енергії. Треба ліквідувати тих, чия смерть впливає на конкретні сфери. А смерть Мотороли ні на що не впливає. Ризикувати групою, заводити її туди, мінувати для того, щоб прибрати одіозного персонажа, немає взагалі жодного сенсу.

В Україні є сили та організації, які можуть це зробити. Але проблема в тому, що смерть цього клоуна нічого не змінювала, тому жодна сила або організація не буде витрачати своїх людей та енергію і, врешті-решт, кіло вибухівки на цього придурка. Спецслужби не працюють емоційно, вони не мстять, вони вибивають тільки фігури, ліквідація яких може на щось вплинути. Можливо, багато років потому чисто в порядку помсти, як це робили ізраїльтяни, його можна було вбити... Але не зараз. Його б ліквідували трохи пізніше, а зараз, коли йде війна, треба вчиняти дії, які здатні реально вплинути на ситуацію на фронті.

Щодо того, що через це вбивство для України нібито є якась додаткова терористична загроза... Терористична загроза з України за час війни ніколи не знімалася. За ці два роки тільки в Харківській області було близько 40 випадків спроб підриву. Те саме було в Одесі. Коли підривали одеську СБУ, то це було у відповідь на що? Коли в центрі Києва вбили журналіста Павла Шеремета, то це було у відповідь на що? Ця терористична загроза ніколи не знімалася. Якщо ми будемо "шугатися" заяв всіляких придурків типу Захарченка, то нам треба всією 40-мільйонною країною накритися білим простирадлом і повзти на кладовище... Не треба хвилюватися.

Справа в тому, що становище з безпекою в Україні таке, що може рвонути в будь-якому місці, навіть у Львові. Немає великої проблеми в тому, щоб заїхати з території Білорусі, Росії, Польщі чи інших країн і навіть з самого Донбасу, потім отримати вибухівку від місцевого криміналу, замінувати чиюсь машину і підірвати. Загроза є скрізь, і треба, щоб добре працювали поліція і служба безпеки. Щодо ситуації на фронті, то через це вбивство на Донбасі нічого принципово не зміниться.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному