RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ранній Ляшко: яке політичне майбутнє чекає Савченко

Українська льотчиця заявила про початок самостійної політичної кар'єри

Українська льотчиця заявила про початок самостійної політичної кар'єри Надія Савченко оголосила про запуск нового політичного проекту та про свій намір розпочати самостійну політичну кар'єру Фото: Владислав Мусієнко

Українська льотчиця і народний депутат "Батьківщини" Надія Савченко через півроку після свого звільнення з російської в'язниці заявила, що хоче почати самостійну політичну кар'єру під прапорами партії "Народного руху України". Льотчиця анонсувала поїздки по Україні з презентацією нового політичного проекту, зазначивши при цьому, що не збирається вступати ні в "Народний рух", ні виходити з "Батьківщини". Чого насправді хоче Надія Савченко, розбирався "Апостроф".

В прямому ефірі програми Шустер-Live 25 листопада "некерована і непередбачувана", як вона сама себе називає, українська льотчиця Надія Савченко голосно заявила про свій намір будувати незалежну політичну кар'єру. "Я вибираю вести "Рух" разом з вами, тільки не той "Рух", який зараз створює Михайло Саакашвілі, не той "Рух", який зараз представляють нардепи Віктор Кривенко та Павло Кишкар в парламенті. Це той "Рух", з яким я познайомилася, який тримає той джерело цінностей, які залишилися, але не були реалізовані, і за які виходив Майдан", - заявила Савченко під час ефіру.

Про свої плани Савченко говорила дещо плутано: "Народний рух України" — це партія. Але, крім партії, це ще і громадська організація. Ось я за цю громадську організацію". Вона також підкреслила, що згодом збирається завести партію в Раду, але вступати в неї не збирається. "Я стаю самостійним політиком. Я відкриваю свій фонд. Ваша довіра може виражатися в цьому фонді. Я не буду брехати, що я створюю партію, яка буде чесною, і їй виділять гроші з бюджету на якусь політичну діяльність. Це не так. Я зроблю так, як це роблять в американській системі. Якщо я йду в політику, якщо я йду в президенти – скиньтеся мені, як кажуть, по гривні", – ще більш плутано повідомила Савченко. При цьому вона підкреслила, що не має наміру виходити з фракції "Батьківщина" у Верховній Раді.

Говорячи про Народний Рух, Надія Савченко мала на увазі партію, засновану відомим українським політиком В'ячеславом Чорноволом ще в 1989 році. І це саме той "Рух", який представляють Павло Кишкар і Віктор Кривенко, раніше виключені з фракції "Самопоміч". Про свої переговори з Савченка "Апострофу" розповів лідер НРУ Василь Куйбіда: "Ми поговорили в цілому - трохи про історію Руху, про його традиції, про програмі та статут. Потім вона захотіла зустрітися з політрадою, я її запросив, у нас відбулася конструктивна розмова, був обмін думками, який нікого ні до чого не зобов'язує". Про подальшу роботу з Савченко Куйбіда не сказав нічого конкретного: "Я не стверджую, що буде політичне співробітництво, тому що я не є директором партії. Політрада приймає всі рішення". При цьому пан Куйбіда зазначив, що чинне законодавство дозволяє Савченко очолювати партійний список, не будучи членом партії. "Треба, щоб з'їзд затвердив це рішення", - пояснив лідер НРУ.

Представники партії "Батьківщина", які давно підозрювали, що Савченко хоче створити власний політичний проект, не збираються виключати її з своїх рядів. "Вона давно не відвідує засідання фракції... Але у нас не було такого засідання, на якому ми обговорювали її виключення, і я думаю, що не буде. Ми її поставили в список як героя України, щоб витягнути з російської в'язниці, якщо б ще раз потрібно було її поставити, щоб врятувати, ми б зробили це. А далі — це її вибір. Думаю, що виключати ми її не будемо, і що вона повинна залишатися депутатом, а далі, якщо вона хоче робити самостійну політичну кар'єру, то це її справа", - пояснила "Апострофу" член фракції "Батьківщина", народний депутат Альона Шкрум. Раніше заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв стверджував, що Савченко абсолютно самостійно приймає рішення, не погоджуючи їх з позицією фракції.

Надія Савченко вже не перший раз заявляє про свої політичні амбіції. Практично відразу після виходу з російської в'язниці льотчиця заявила про готовність стати президентом України. "Щоб змінити структуру країни, повноваження президента, перезапустити закони, побороти корупцію, необхідно стати диктатором, який тримає все в своїх руках", - заявила, зокрема, Савченко, висловивши впевненість у тому, що на виборах її чекає стовідсоткова підтримка. Льотчиця також була помічена на мітингах, організованих партією 5.10 Геннадія Балашова і на протестах біля Нацбанку, які влаштовують народні депутати Євген Мураєв і Вадим Рабинович зі своєю партією "За життя". Цілком можливо, що таким чином, Савченко шукає собі ситуативних союзників, адже риторика у цих політиків схожа: всі вони виступають за дострокові вибори.

На своїй сторінці у Facebook льотчиця вже повідомила про те, що має намір їздити по Україні з рекламою своєї нової політичної сили: "Я буду виходити до людей скрізь, де будуть прапори "Народного руху України"! Ви почуєте мене, я - вас. Не прошу вас мені сліпо вірити. Навпаки, я прошу вас сумніватися і не зачаровуватися раніше часу. Тільки в дискусії народжується істина".

Крім того, Савченко останнім часом все частіше говорить про необхідність внесення змін до Конституції. За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолія Октисюка, зміни в Основний закон — фішка нового політичного проекту Надії Савченко. "Для того, щоб ця партія чимось відрізнялася, планується, що вона буде сконцентрована на конституційному процесі. Цей "Рух" повинен буде просувати ідеї прийняття і розробки нової Конституції, за допомогою якої можна буде з чистого аркуша побудувати нову Україну, без корупції, без старих інститутів влади, без президента. Така ідея є ідеологічною, на ній дійсно можна будувати якусь партію і виходити до людей. Але є питання з фінансуванням. Наскільки я знаю, зараз у них немає спонсорів", - пояснив Октисюк. За його словами, електорат Савченко - це люди, які бажали приходу нових сил. Вони незадоволені системою влади та готові виступати проти Росії. "Не виключено, що на якийсь час вони об'єднаються з Саакашвілі, тому що риторика у них зараз дуже схожа",- зазначає експерт.

На думку політолога Руслана Бортника, з впливових політиків зараз навряд чи хтось надасть підтримку Савченко, хоча серед її можливих спонсорів звучали прізвища Сергія Тарути та одіозного бізнес-партнера Коломойського Геннадія Корбана. "У той же час Савченко може стати хорошим тягачем для політиків, тому вона цілком здатна сформувати якусь групу депутатів навколо себе навіть в нинішньому парламенті. Сьогодні Надія Савченко нагадує раннього Ляшка, коли є образ однієї людини, навколо якого можна зліпити будь-яку команду і запустити в парламент",- підсумовує експерт.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві