RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Щоб покарати Путіна за Крим і Донбас, достатньо одного рішення

Проти Росії ще ніхто не вводив справжніх санкцій

Проти Росії ще ніхто не вводив справжніх санкцій Фото: rk.gov.ru

19 червня Рада ЄС продовжила на рік санкції проти окупованих Криму та Севастополя. Рішення прийняли без обговорення. За роки існування санкцій РФ навчилася їх обходити, а український бізнес продовжує заробляти в окупованому Криму, незважаючи на чинні заборони та обмеження. Про те, якими повинні бути санкції, щоб вплинути на Росію, "Апострофу" розповів журналіст Айдер Муждабаєв.

Нинішні санкції демонструють швидше єдність Заходу в оцінці дій Росії, ніж реальну боротьбу з путінським режимом. За роки, що минули з моменту введення санкцій, російська економіка до них адаптувалася. Вони придумали схеми обходу щодо банківських карток та в інших сферах промисловості, фінансів і сільського господарства. Звичайно, санкції створюють сильні незручності, але вони досить м'які, їх легко обійти, і вони не завдають сильної шкоди російській економіці.

Якщо говорити про окупований Крим, то там все погано з сільським господарством і промисловістю – туди не йдуть жодні серйозні інвестиції. Попри це, складно уявити дію санкцій, якщо там працюють магазини мереж "Ашан", "Метро", українська компанія FreshLine (мережа сендвіч-барів). Якщо українські інтернет-провайдери під іншими іменами продовжують працювати на окупованій території всупереч санкціям. Таких прикладів можна навести масу. Ці санкції насправді більше картинка, ніж реальна дія.

Проти Росії ще ніхто не вводив справжніх санкцій. Захід не має політичної волі, щоб у протистоянні з Путіним йти до кінця. На цьому етапі Путін перебуває у стані абсолютної операційної недовіри - всі розуміють, що з ним не можна серйозно про щось домовитися, але при цьому здійснювати серйозний тиск, щоб звалити його владу, Захід ще не зважився. Як тільки це рішення буде прийняте, події по Криму і Донбасу будуть розвиватися зовсім інакше.

Яйце російського Кощея знаходиться в Західній Європі, яка є спонсором російського режиму. Російська сировина, яку купує Західна Європа, годує Путіна з його каральною системою та армією. Звичайно ж, всі ракети, якими б'ють по Сирії, ті снаряди й кулі, які летять у бік України, екіпірування "зелених чоловічків" – це все куплено на гроші платників податків Західної Європи, якими вона розплачується за газ. Як тільки цього не буде - ми матимемо зовсім з іншою Росією. В неї значно зменшиться бажання диктувати свої умови, особливо Україні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному