RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін збирається повернути Донбас Україні та вже зробив важливий крок

Спрощення отримання паспортів РФ для українців пов'язано з планами Кремля щодо Донбасу

Спрощення отримання паспортів РФ для українців пов'язано з планами Кремля щодо Донбасу Держдума РФ прийняла законопроект, який дозволяє українцям отримати громадянство Росії, не надаючи довідку про відмову від українського Фото: ostro.org

Держдума РФ 12 липня ухвалила у другому читанні законопроект, який дозволяє українцям, що бажають отримати громадянство Росії, не надавати довідку про відмову від українського громадянства від органів України відповідної компетенції. Для отримання російського паспорта буде достатньо нотаріально завіреної копії заяви. Про те, що це говорить про плани Володимира Путіна відносно окупованого Донбасу, "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Ухвалення Державною думою поправки, яка спрощує українцям отримання громадянства Росії, має істотне відношення до Донбасу. Але мова йде не про інтеграцію територій, чого Путін собі дозволити не може, тому що це пов'язано з великими адміністративними, політичними, дипломатичними і економічними (адже відразу з'явиться наступний цикл санкцій) витратами. Території він приєднати не може, тому доводиться думати про те, як вийти з цього проекту "Новоросія", який загалом провалився, з виразом перемоги на обличчі.

А вихід тільки один: заявити, що всі люди звідти виїхали. І, насправді, не важливо, скільки людей виїхало в Росію. Адже напевно буде значна кількість людей, які б хотіли з цієї, зараз зачумленої, території виїхати. Значна частина – мільйон з гаком – поїхали на захід, тобто на підконтрольні українській владі території. Напевно, половина тих, що залишилися, а можливо, третина – воліють отримати російське громадянство. І вже точно всі ті, хто хоч якось засвітився в органах ДНР-ЛНР або в числі комбатантів. Їм, так чи інакше, треба з цієї території їхати, якщо вона відійде Україні.

Я думаю, що в плані Путіна – цю територію віддати Україні. Навіть не віддати, а впихнути Україні. У моєму уявленні цей варіант зі спрощеним наданням громадянства – це відкрите вікно (чи кватирка) для тих у ДНР-ЛНР, хто "наслідив" на цій території, кому абсолютно не можна залишатися там, коли і якщо вона потрапить під український контроль. Щоб вони могли легко, у великій кількості, виїхати в Росію. Це підготовка до впихання ДНР-ЛНР за комір пану Порошенку. В принципі, це відповідає довгостроковим планам Путіна. Єдине, що потрібно – від цієї території якимось чином позбутися, не втративши обличчя. Це серйозно, тому що звинувачення, що Путін зливає Донбас, стають все голоснішими. І, загалом-то, вони обґрунтовані. Тому що нічого іншого з Донбасом, крім як злити, він не може зробити.

Набагато краще мати цю територію в складі України, щоб бюджет український і уряд український відповідали за винесення розбитого протягом трирічного "бенкету" посуду, щоб усі витрати були на боці української влади, а де-факто політичний вплив і контроль були в руках ФСБ. Щоб там збереглися агенти впливу ФСБ, сформувалися ідеологічні протистояння, голосували проти всіх київських ініціатив, щоб максимально гальмували будь-які ліберальні економічні реформи, які в Україні і так йдуть важко. У цьому сенсі, звичайно, для Кремля зручніше тримати Донбас офіційно в структурі Києва, не відповідати за нього і в той же час мати важіль впливу на політичну ситуацію на Сході України. Це варіант "Придністров'я №2".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України