RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Легко здогадатися: що зробить Путін з винними у гучному злочині на Донбасі

Росія ніколи не видасть винних у катастрофі Boeing MH-17

Росія ніколи не видасть винних у катастрофі Boeing MH-17 Фото: EPA/UPG

У Малайзії, чий літак Boeing рейсу MH-17 збили 17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю, сподіваються вже до кінця цього року дізнатися імена винних у катастрофі, що призвела до загибелі 298 осіб, 43 з яких були громадянами Малайзії. Суд, як раніше вирішили причетні до розслідування країни, повинен відбутися в Нідерландах, за нідерландським законодавством. Про перспективи притягнення винних у цьому гучному злочині до відповідальності - перш за все, росіян - "Апострофу" розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

Причетні до катастрофи збитого Boeing вже названі по іменах групою розслідувачів Bellingcat. Не думаю, що будуть якісь інші імена. Може бути якийсь більш розширений список. Але ясно, що названі будуть приблизно вони ж. Питання не в тому, кого назвуть. Питання в тому, наскільки переконливі нададуть докази. Як я розумію, той факт, що цей самий "Бук" (із якого було збито літак, - "Апостроф") не виріс сам собою в чистому полі, а що його притягли з Росії, потім потягли назад в Росію, - вже кілька років жодних сумнівів ні у кого не викликає.

Так що причетні будуть названі. Але Росія їх, звичайно, нікому не видасть. А за кордон ці люди й самі давним-давно не їздять. Не вірю я в ці неймовірні подробиці з дешевого детективу, що їх тут всіх повбивали: ніхто їх не повбивав, вони живуть собі. От і будуть сидіти в Росії.

Росія не визнає результати цього суду. Це та ж сама справа Андрія Лугового - тут гадати нічого. Британський суд засудив Лугового за вбивство Олександра Литвиненка. Реакція Росії: все брехня, все нісенітниця, суд підроблений, підкуплений суддя. Ніякої реакції. А Луговий - депутат Держдуми. Правда, депутат невиїзний. А чим це обернеться для вищого керівництва Росії, тобто для Путіна? Знову-таки, справа Лугового: нічим. Зрозуміло, що Луговий полоній не в аптеці купив і поїхав труїти Литвиненка не для власної розваги. Легко здогадатися, хто може віддавати такі накази.

Точно так же легко зрозуміти, що ці діячі, які тягали "Бук", не просто так поїхали на полювання. Напевно, вони отримали наказ не особисто від Путіна. Ракетними установками "Бук", як я розумію, розпоряджається генеральний штаб, міністерство оборони - адже це не мисливська рушниця. Але те, яке саме відомство віддало наказ, звичайно, ніяке голландське слідство встановити не може. Але навіть якщо би встановило і висунуло звинувачення, припустимо, начальнику генерального штабу або [міністру оборони РФ Сергію] Шойгу, ніяка реакція все одно не пішла б.

Суд в Нідерландах або десь ще за відсутності обвинувачених провести, звичайно, можна. Хоча це буде досить дивний суд: одна справа, коли судять заочно одну людину, як у справі Лугового, а інша - коли 10-12. Теоретично і такий суд можуть провести. Але ніяких наслідків - ні юридичних, ні фактичних, - для цих людей в Росії не буде, а поза межі Росії вони не їздять. Мені важко судити, чи можливі якісь санкції після того, як Росія відмовиться видавати винних. Голландія теоретично може нові санкції вводити. Голландці, як і всі європейці, - народ розважливий, практичний. Не думаю, що вони будуть пов'язувати збитий Boeing, скажімо, з торгівлею з Росією. Але все залежить від того, якою буде реакція суспільства.

Нікого Росія ніколи не видасть - жодних сумнівів тут бути не може. Різниця між Росією та Лівією, яку звинуватили в теракті над Локербі (авіакатастрофа, що сталася 21 грудня 1988 року в небі на Шотландією, в результаті теракту загинули 270 осіб - 259 на борту літака та 11 на землі. Лише після того, як минуло багато років, глава Лівії Муаммар Каддафі погодився видати винних у теракті, - "Апостроф"), і яка визнала винними своїх офіційних осіб, дуже проста. Лівія - відносно невелика країна, яка не має ядерної зброї, яка не має постійного місця в Раді Безпеки ООН, за допомогою якого Росія може заблокувати будь-яку резолюцію, спрямовану проти неї. Лівія не вела таку велику торгівлю і від неї ніхто особливо не залежав. За Путіна ніякої відповідальності Росія не визнає і на себе не візьме. Після Путіна - я теж в цьому дуже сильно сумніваюся.

Візьмемо інший прецедент. Росія [в особі СРСР], як відомо, вже збивала пасажирський літак - південнокорейський пасажирський Boeing в 1983 році. Тоді Москва зовсім не приховувала, що вона збила, жодних вибачень Південній Кореї не було, ні про яке покарання мови бути не могло. І що, хтось порвав з Росією дипломатичні відносини, ввів якісь санкції? Пошуміли і заспокоїлися. А президент [США Рональд] Рейган (більшість пасажирів були американцями) через три або чотири роки після збитого Boeing приїхав до Москви, обіймався-цілувався з Горбачовим і ні словом не згадав про цей самий Boeing.

Так що я б не перебільшував реакцію світової спільноти. З Путіним, давно вже абсолютно демонізованою на Заході фігурою, яку порівнюють трохи не з Гітлером, чудово зустрічаються та спілкуються.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві